Skip to content
BREADCRUMB_CIZGI
Faaliyet Raporları Danışmanlık Hizmeti
RAPORLAMA_BREADCRUMB
Faaliyet Raporları Danışmanlık Hizmeti

Faaliyet raporları; bir kamu kurumu, kuruluş veya şirketin faaliyetlerini, yatırım ilişkilerini, mali durumunu, hedef ve çözümlerini gösteren belgelere denir. Anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin faaliyet raporu sunması da yasalar gereği zorunlu. Pek çok kurum, kuruluş ve şirket ise bu detaylı belgeleri hazırlama noktasında profesyonel danışmanlık hizmeti almayı tercih ediyor. Rapor içeriği hazırlama / yazma ve basılı ya da dijital rapor hazırlama başta olmak üzere danışmanlık hizmeti kapsamında pek çok çözümden siz de yararlanabilirsiniz. Böylelikle aylık ya da zorunlu yıllık faaliyet raporunuzu,  profesyonel gazeteci ve iletişimcilerden oluşan ekipler eşliğinde İndeks’in üst düzey çözümleri ile oluşturabilirsiniz!

Faaliyet Raporları Danışmanlık Hizmeti Nedir?

Faaliyet raporları danışmanlık hizmeti; hedef kitle, içerik, teknoloji ve diğer bileşenlerin göz önünde bulundurulması ile profesyonel bir şekilde sağlanıyor. Böylelikle şirketiniz, kurum ya da kuruluşunuz için gerekli faaliyet raporunuzu, uzman kadroların çalışmaları ve yönlendirmeleri ile etkili bir şekilde hazırlamanız mümkün. Bu noktada danışmanlık hizmetinin önemini vurgulamak amacıyla, faaliyet raporunu da açmakta yarar var: Aylık ya da yıllık faaliyet raporu, bir şirketin belirli bir dönemdeki faaliyetlerinin yazılı bir açıklamasıdır. Genellikle yüzlerce sayfadan oluşan bu belgeler, şirketin söz konusu dönemde gerçekleştirdiği eylemlerin ve elde ettiği sonuçların bir özeti mahiyetindedir. Amaç ise geçmiş, mevcut ve gelecekteki faaliyetlerin bir özetini sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda faaliyet raporunda şirketin gerçekleştirdiği başarılar ve aksiyonlar yer alır. Faaliyet raporu, gerçekleştirilen aksiyonları vurgulamanın yanı sıra şirketin mevcut durumunu değerlendirmesine de olanak tanır.

Faaliyet raporları; genellikle yönetim kurulu mesajları, CEO mesajları, yatırım ilişkileri, kâr ve mali durum, sürdürülebilirlik, AR-GE projeleri, insan kaynağı, vizyon ve misyon gibi pek çok alt bölümden meydana gelir. Tüm bu veriler (ve daha fazlası) şeffaf, dolambaçsız, net bir şekilde faaliyet raporlarında sunulur. Faaliyet raporu yazmak hem şirket içi hem de şirket dışı pek çok bilginin elde bulundurulmasını da gerektirir. Örneğin, ortaklarla yapılan görüşmelerden de önemli bilgiler gelebilir. Ancak aşırı sayıda verinin bunaltmaması için seçimlerin uygun olması da önemlidir. Bu raporlar; yatırımcılar, ortaklar, müşteriler, çalışanlar veya hissedarlar gibi paydaşlarla iletişim kurmak için kullanılabilir. Ek olarak yasa gereği anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere zorunlu tutulduğu için de yıllık faaliyet raporu oluşturmak gerekmekte. Türkiye ekonomisinin ilk 500’ündeki kurumlara ödüllü raporlar hazırlayan İndeks, şirket ve kurumların bu alandaki ihtiyaçlarına üst düzey çözümler getiriyor. İndeks’te raporlarınızı ister basılı ister dijital rapor olarak hazırlatabilir, sürecin başından sonuna profesyonel destekten yararlanabilirsiniz.

Türkiye ekonomisinin ilk 500’ündeki kurumlara

ödüllü raporlar hazırlayan İndeks’ten

BANNER

raporlama hizmeti talep etmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Türkiye ekonomisinin ilk 500’ündeki kurumlara

ödüllü raporlar hazırlayan İndeks’ten

BANNER

raporlama hizmeti talep etmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Faaliyet Raporları Danışmanlık Hizmeti Nasıl Alınır?

Haftalık ve aylık faaliyet raporu ya da zorunlu yıllık rapor hizmeti almak için İletişim kanalımızdaki talep formunu doldurabilirsiniz. Ad, soy ad, iletişim bilgileri, konu ve mesajınızı hazırlayıp göndererek faaliyet raporu danışmanlık talebinde bulunabilirsiniz.

Faaliyet Raporları Kim Tarafından Hazırlanır?

Faaliyet raporları, ilgili şirket ya da kuruluşun yönetim organı tarafından düzenlenip hazırlanır. Bu yönetim organı; anonim şirketlerde yönetim kurulunu, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde yöneticiyi veya yöneticileri, limited şirketlerde ise müdürü ya da müdürler kurulunu ifade eder. Ayrıca yıllık faaliyet raporlarının, genel kurul tarihinden en az 15 gün önce şirket merkez ve şubelerinde pay sahibi incelemelerinde hazır bulundurulmalıdır. Ayrıca rapor tasarımı şirketin kendi kurum kültürüne uygun olmalı ve içerikler de mevzuata uygun olarak hazırlanmalıdır.

Şirketlerin Faaliyet Raporu Nereden Alınır?

Şirket, kurum ve kuruluşlar, kendi faaliyet raporlarını kendi web siteleri üzerinden yayımlarlar. Bunun yanı sıra faaliyet raporları basılı olarak da paylaşılır. Bu bağlamda genel olarak faaliyet raporlarına internet ortamında ya da basılı olarak ulaşmak mümkün.

Faaliyet Raporunda Neler Yer Alır?

Türk Ticaret Kanunu’nun birçok maddesinde yer alan yıllık faaliyet raporlarında olması gereken belli başlı bilgiler var. Bu noktada Şirketlerin Yıllık Faaliyet Raporunun Asgari İçeriğinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik, faaliyet raporlarında olması gereken asgari içeriği paylaşmakta:

  • Genel bilgiler: Yıllık faaliyet raporunun genel bilgiler bölümünde, belli başlı hususların yer alması zorunlu. Raporun ilgili olduğu hesap dönemi, şirketin ticaret unvanı, ticaret sicili numarası, merkez ve varsa şubelerine ilişkin iletişim bilgileri ile varsa internet sitesinin adresi ve şirketin organizasyon, sermaye ve ortaklık yapıları, nihai gerçek kişi ortaklar (Ortaklık yapısının şeffaf olması açısından önemli) ile bunlara ilişkin hesap dönemi içerisindeki değişiklikler bunlardan bazıları.
  • Yönetim organı üyeleri ile üst düzey yöneticilere sağlanan mali haklar
  • Şirketin araştırma ve geliştirme çalışmaları
  • Şirket faaliyetleri ve faaliyetlere ilişkin önemli gelişmeler
  • Finansal durum
  • Riskler ve yönetim organının değerlendirmesi
  • Diğer hususlar

Yıllık faaliyet raporunda yer verilebilecek ilave bilgiler de var. Bir diğer deyişle; Yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla yıllık faaliyet raporlarında şirketin yönetim organının onayından geçen ek bilgiler de bulunabilir. Örneğin, sürdürülebilirlik raporları bunlardan biri olabilir ve pek çok faaliyet raporunda yer alır.

Faaliyet Raporu Ne İşe Yarar?

Şirketlerde yıllık faaliyet raporu, birçok açıdan fayda ve değer sağlar. Öncelikle yasa ve kanunlar kapsamında; anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin faaliyet raporu hazırlamasının zorunlu olduğunu belirtmiştik. Bunun yanı sıra faaliyet raporları; proje yönetimi, çalışan verimliliği ve müşteri hizmetleri gibi çeşitli alanlarda ilerlemeyi izlemek ve performansı ölçmek için de kullanılabilir. Böylelikle geçmiş 1 yıllık dönem içerisinde şirketin, kuruluşun hedefleri ile arasındaki mesafeyi, başarı ve yaşadığı zorlukları daha yakından görmek de mümkün. Bu raporlar, bilgilendirici değerlerinin ötesinde, paydaşlarla diyaloğa girmek için de değerli bir fırsattır. Şirket ile ilgili mesajlar, faaliyet raporları aracılığıyla şirket paydaşlarına etkili bir şekilde iletilebilir. Böylece paydaşlar, dâhil oldukları şirket/şirketler hakkında şeffaf ve saydam bilgilere düzenli bir şekilde erişebilir. Bunlar faaliyet raporlarının en önemli faydaları, etkileri arasında sayılabilir. Tüm bu artılara ek olarak bu raporlar, gelecek yıl için fırsatları vurgulamaya da yardımcı olabilir. Gelecek planlarına rehberlik etmeye, gelişmeleri belirlemeye ve yeni hedefler koymaya yardım edebilir.

Bir bakımda yıllık faaliyet raporu şirket için bir vitrindir ve herhangi bir kişiye/kuruma yöneliktir: Hissedarlar, çalışanlar, tedarikçiler, kamu otoriteleri, sendikalar gibi. Ayrıca bu raporlar çoğu zaman internette PDF formatında mevcut olduğu için son derece erişilebilir durumdadır. Bu noktada bir diğer amaç, şirketin sorunlarını ve zorluklarını nasıl ele aldığını, yarının sorunlarını nasıl çözeceğini sektöre, piyasaya ve dış aktörlere göstermektir. Bu nedenle, destekledikleri şirketin sağlığı hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen hissedarlar ve sermayeye geri dönmeyi düşünen yatırımcılar için son derece önemli bir belgedir. Dolayısıyla iyi hazırlanılmış, gerçekçi ve şeffaf faaliyet raporları daima bu ve bunun gibi pek çok fayda sağlar.

İletişimde Doğru Bilinen Yanlışlar
YAPRAK ÖZER ANLATIYOR
“Faaliyet Raporlarında
İzlenecek Temel Kriterler”