65 milyon ton tech-çöp
Elektronik cihazlara olan talep arttıkça tech-çöp miktarının 2017′de 65.4 milyon tona ulaşması bekleniyor. 180 ülkeyi içine alan bir araştırmaya göre dört yıl içinde ciddi biçimde imha edilmesi gereken eski elektronik cihaz birikecek. Birleşmiş Milletlerin kolu olan StEP oluşumunun önerisi, şu anda 49 milyon tonu geçmiş olan eski elektroniklerle ilgili bir çözüm üretilmesi.
Dünya genelinde e-çöp anlamında en kötü durumda olan ABD, senede 9.4 milyon ton e-çöp üretiyor. Bunun 26 bin tonu geri dönüşüm ve kullanım için fakir ülkelere gönderiliyor. İngiltere ise yılda 1.4 milyon ton tech-çöp üretiyor. Ancak ABD’den sonra gelen ikinci büyük tech-çöp kaynağı yıllık 7.3 milyon tonla Çin. Bunlar tahmini değerler ve kesin bir ölçü sistemi yok.
Elektronik cihazların kullanıldıktan sonra güvenli biçimde imhası zorlu bir işlem. Çoğu durumda gelişmiş ülkelerde çıkan atıklar gelişmekte olan ülkelere gönderiliyor. Bu fakir ülkeler genelde çocuk işçileri kullanıp faydalı parçaları ayıklamaya ve gelir elde etmeye çalışıyor. Bundan dolayı zararlı kimyasallarla karşı karşıya kalıyorlar. Gana, Nijerya, Pakistan, Vietnam ve Çin gibi ülkelere postalanan tech-çöpler sağlıklı biçimde dönüşüme giremiyor.
Kaynak: Radikal
Etiketler: elektronik cihazlar, teknolojik çöp, geri dönüşüm