Bellek de görüntülendi
Beynin belleği oluşturma anı ilk kez gözlemlendi. Araştırma, moleküllerin kişiye özgü belleği ortaya çıkaran yapıya nasıl dönüştüğüne dair ilk görüntüleri temsil ediyor.
Japon bilim insanları, yakın zaman önce düşüncenin oluşumunu gözlemlemeyi başarmıştı. Beyin sinirlerinde bol miktarda bulunan mRNA’ların hafızanın oluşumunda büyük rol oynadığı biliniyor. Son olarak ABD’nin Yeshiva Üniversitesi’ne bağlı Albert Einstein Yüksekokulu tarafından yapılan çalışmada, beynin hafızayı nasıl inşa ettiği de gözlemlendi. Araştırmacılar, mesajcı RNA’ları (mRNA) etiketleyerek, tarihi görüntüler elde etti. Bu sayede bellekle düşünce oluşumunun farkı gözler önüne serilmiş oldu.
Science dergisinde yayımlanan bu araştırmada fare beynine, bellek oluşturmaya yarayan moleküllerin üstünde floresan etiketler yapıştırıldı. Böylece, parlayan moleküller beyin içinde gerçek zamanlı olarak takip edilebildi. Bu araştırmalar hafıza sorunlarının çözümü için umut ışığı oluyor.
Daha belirgin etiketler kullanılacak
Bilim insanları, çalışması en ufak etkende bozulabilen beyin sinirlerinin hareketini gözlemleyebilmenin, hafızayı oluşturan moleküler süreci ortaya çıkarmak için büyük önem taşıdığını belirtti.
Beynin derininde yer alan hipokampüs bölgesinde daha iyi gözlemler yapmayı amaçlayan bilim insanları, kızılötesi floresan etiketler geliştirmeyi de amaçlıyor. Böylece, hipokampüsteki moleküllerin hareketleri de takip edilebilecek.
Araştırma ekibinin başında yer alan Dr. Robert Singer, “Gözlemde, sinirlerin selektif olarak protein sentezini başlatıp sonlandırdığını gördük. Bu süreç, hafızanın nasıl oluştuğuna ait düşüncemizi destekledi” dedi.
Kaynak: Ntvmsnbc