Bingo! Uzayda su var
Bilim insanları, Ceres’te su bulunduğuna dair tahminlerini doğruladı. Cüce gezegenden uzaya yayılan buhar bulutları saptadı.
Güneş Sistemi’ndeki Asteroit Kuşağı’nda yer alan Ceres adlı cüce gezegende su bulunduğu kesinlik kazandı. Ceres’teki iki bölgeden uzaya buhar bulutu çıkışı olduğunu saptayan bilim insanları, bu bulutların “gayzer” adı verilen buzdağına benzer yapılardan püskürdüğünü tahmin ediyor. Bu da gezegende su olduğuna dair ilk kesin kanıtı kabul ediliyor.
Ceres’de bir su çözünümü olan hidroksit formunda su bulunduğuna ilişkin ilk araştırma 1991’de yayımlanmış ancak bu bulgu doğrulanamamıştı.
İlk kez İtalyan rahip ve astronom Giuseppe Piazzi tarafından 1801’de keşfedilen 950 kilometre çapındaki Ceres, güneşe 2,8 gök birimi uzaklıkta bulunuyor. Gök birimi terimi, Dünya ile Güneş arasındaki ortalama uzaklık olan 150 milyon kilometrelik bir mesafeyi ifade ediyor.
Yapılan tanıma bağlı olarak, Güneş Sistemi’nde yer alan bir cüce gezegen veya Asteroit Kuşağı’nın en büyük asteroiti olan Ceres, adını Roma mitolojisinde ziraat tanrıçası Serez’den alıyor.
Avrupa Uzay Ajansı’ndan Michael Küppers başkanlığında, ESA’ya ait Herschel Uzay Gözlemevi yardımıyla yapılan araştırma, Nature dergisinde yayımlandı.
Kaynak: Ntvmsnbc
Anahtar kelimeler: Ceres, Avrupa Uzay Ajansı, Güneş Sistemi, su çözümü, Giuseppe Piazzi, gök bilimi, bilim insanı