Biraz Cips
Çıtır çıtır leziz mi leziz bir atıştırmalık. Cipsten bahsediyoruz. Bu bir reklam değil! Patatesi incecik doğrayıp kızartmak kimin aklına gelmiş olabilir? Merak ettik, öğrendik. Çıtır çıtır ve taze. İçerik Fabrikası’nda sizi bekliyor.
Müşteri ile aşçı atışırsa…
Çıtır mı çıtır leziz mi leziz bir atıştırmalıktan bahsediyoruz, adı cips, siz de tanıyorsunuz. Patatesi incecik doğrayıp kızartmak kimin aklına gelirdi ki? Hırs mi diyelim yoksa inatlaşma mı? Siz karar verin.
Çıtır çıtır, gevrek ve yemesi son derece keyifli bir atıştırmalık desek muhtemelen sizin de ilk önce aklınıza “cips” gelir. “Yemesi keyifli ama neden bu kadar ince” veya “neden bu kadar tuzlu” diye siz de birçok kez düşünmüş olabilirsiniz. Biz düşündük ve araştırdık.Gördük ki cipsin icadı ilk bakışta bir “müşteri memnuniyeti” hiyakesi gibi görünüyor.Ancak ayrıntıları, bu işte biraz da “ırkçılık” olduğunu ima ediyor.
1853’te New York’ta, Saratoga adlı kasabadaki Moon’s Lake adlı restoranda çalışan 19 yaşındaki yerli aşçı, patates kızartması isteyen müşterisine her zamanki gibi servis yapar. Müşteri, gelen kızartmayı çok tuzsuz, patates dilimlerini ise kalın bulduğunu söyleyerek geri gönderir. Bu olay iki kez daha tekrarlanınca, genç “kızılderili” aşçı, “soluk benizli” müşterinin kendisiyle alay ettiğini düşünerek çok sinirlenir ve patatesleri zar kadar ince doğrayıp mümkün olduğunca çok tuz ilave ederek servis eder.
Müşteri gerçekten ne hisseder, patatesleri hangi amaçla birçok kez geri gönderir, gerçekten ırkçı mıdır yoksa gerçekten sadece patatesleri mi sevmemiştir, bilinmez.Aşçının yaşadığı dönem itibarıyla kendine ırkçılık yapıldığına dair böyle bir algıya sahip olması da olağan.Ve lakin bu tatsız diyalog yeni bir ürünün piyasaya katılmasını sağlar.
Aşçı müşterisinden hiç beklemediği bir tepkiyle karşılaşır.Müşteri patateslerin bu halinden büyük keyif alır ve mutlu bir şekilde restorandan ayrılır. Zamanla, bu şekilde kızartılan patates herkes tarafından tercih edilmeye başlanır. Bu patateslere, İngilizce “ince dilim” anlamına gelen “chips” adı verilir ve restoranın adıyla “Saratoga Chips” olarak anılır.
Ve cips dediğimiz ürünler milyar dolarlarla ifade edilen bir sektöre dönüşür.