Bu nasıl felsefe
Türkiye’de felsefe okumak popüler olmadığı gibi, felsefe okuyanların tanımlı bir mesleği de yoktur. Yerleşik yaklaşıma inat Maltepe Üniversitesi’nde “Felsefi Danışmanlık” yüksek lisans programı açıldı.
Çağımız hızla değişiyor ve sürekli yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Yaşadığımız dünya yeniden şekilleniyor. Değişim gerçeğinden hareketle, olan biteni izlemek yerine, değişimin önderi olmak ancak aklın doğru biçimde kullanımıyla olanaklı. İnsan-insan, insan-toplum ve insan-kamu ilişkilerinde ortaya çıkan yeni koşulların, oluşumların analizi ise her zamankinden daha önemli.
Bir yargıda bulunma gücünü sağlıklı şekilde kullanmanın önemi anlaşılmaya başlandı. Özenli düşünme, başka bir deyişle, gerekçeli düşünme, dili özenli kullanma, karşımızdaki kişiyi ikna etme konusunda özenli davranma, gün geçtikçe önem kazanıyor. Sağlıklı biçimde tartışabilme, olup biteni gerekçeleriyle eleştirebilme aynı zamanda demokrasi kültürünün de gerekleri…
Maltepe Üniversitesi’nde “Felsefi Danışmanlık” adında tezsiz bir yüksek lisans programı açıldı. “Toplumda konuya ilişkin derin ihtiyacı somut olarak gördük” diyen Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Betül Çotuksöken’e göre “Felsefi Danışmanlık”, tümüyle insan ilişkileri üzerine kurulu İK yönetimi başta olmak üzere iş dünyası için çok önemli üstelik de inovatif bir konu.
Neden Felsefi Danışmanlık Yüksek Lisans Programı açtınız?
Felsefe eğitiminin topluma ve kamu yaşamına yol göstererek katkı sağlayacağı umudunu taşımaya başladık. İnsanlık için “insanca bir dünya” yaratmak ve sürdürmek üzere hizmet verecek kişilerin yetişmesinde felsefe bilgisi ve felsefi düşünme becerisinin itici bir güç oluşturacağı iddiasıyla bu programı açtık. Felsefi Danışmanlık Yüksek Lisansı, felsefenin yaşam pratiğindeki rolünü, işlevini ortaya koymayı amaçlıyor. Bu anlamda dünyada ve Türkiye’de bir ilki gerekleştiriyoruz.
Felsefi Danışmanlık Yüksek Lisansı yapanların uzmanlık alanları hangi sektörleri kapsar?
Felsefi danışmanlar kişilere, şirketlere, çeşitli kurumlara, örneğin, siyasal partilere, spor kulüplerine, sivil toplum kuruluşlarına danışmanlık yapabilirler. Felsefi danışmanlar yaratıcı, eleştirel, çözümleyici, özenli düşünme ve dile getirme becerileriyle, pek çok farklı sektördeki girişimcilik etkinliklerinde yer alabilirler. Örneğin, “Eğitim ve Proje Danışmanlığı Ofisi” kurabilirler. Yetiştireceğimiz felsefi danışmanlar birçok ezberi bozacak gibi görünüyor. Çünkü onlar, kuram-eylem bağlantısını çok doğru bir biçimde kuracaklar ve sürdürecekler.
Bu programdan mezun olanlar “yaşam koçu veya kişisel gelişim uzmanı” mı olurlar?
“Yaşam koçu” ve/veya “Kişisel Gelişim Uzmanı” deyişinden çok, Antik çağdaki kullanımına da gönderme yaparak “Mentör” denmesini daha uygun buluyoruz fakat bu mesleğin farkını da vurgulamak için “Felsefi Danışman” demeyi tercih ediyoruz.
Şirket ve kurumlar, bu uzmanlara hangi konuları danışabilir?
Örneğin, insan felsefesi bilgisiyle, şirketlerde yer alan yöneticilerin çalışanları anlamada, insanlar arası ilişkilerde ortaya çıkabilen sorunları her şeyden önce fark etmede, zihinsel çözümlemede, ardından da çözüm üretmek konusunda ne denli duyarlı olabilecekleri, felsefe bilgisiyle olan tanışıklık arttıkça daha iyi görülebilecektir. Her bireyin kendisi, eylemleri, ilişkileri, değerleri ve kavramları üzerinde düşünebilmeleri son derece önemli görünüyor. İş dünyasında yer alanlar, felsefi danışmanlardan öngörü oluşturma konusunda da yardım alabilirler.