Bunu yalnız veri ustaları yapabilir!
Yıllar sonra, uzak yollara bile düşmüş olsanız, nerede bulunacağınızı bilen bir “hareketlilik tahmin sistemi” geliştirildi. Eski bir Microsoft’lu olan Adam Sadílek ve Microsoft’ta temel araştırmacı görevini sürdüren John Krumm, insanların gelecekte nerede olacağını tahmin edebilme isteğinden hareketle “Şu andan itibaren 285 gün sonra, saat 14:00’te nerede olacaksınız?” sorusuna cevap arıyor. Kağıt üzerindeki bu basit ve kesin sorunun olağanüstü tarafı ise uzun vadeli insan hareketlerini tahmin edebilmenin önünü açan bir sistem geliştirmesi… Adı: “Far Out”.
20 gün içinde nerede olacağınızı bilmek çocuk oyuncağı
Araştırmacılar bunun ilk bakışta zor bir problem gibi göründüğünü söylüyorlar. Sadílek, Krumm ve arkadaşları birinin yakın gelecekte nerede olabileceğini tahmin etmeye yönelik pek çok araştırma yaptıklarını söylüyorlar. Kişinin bir önceki konumunun bir sonraki için mantıksal olarak yeterli ipucunu verdiğini savunuyorlar. Birinin 20 gün içinde nerede olacağını Far Out ile bilmek oldukça kolay. Asıl meydan okuma, 200 gün içinde bunu tutturmak… Sadílek ve Krumm, bunu yapmak için yeni bir teknik ve model geliştirdiler. İki araştırmacı önce, Seattle metrosunu kullanan 300 gönüllünün verdiği bilgilerin toplandığı bir havuz oluşturdular. Buradan elde ettikleri konum bilgilerini bir piramit halinde, düzeni ve sıklığına göre dizdiler. Gönüllüler günlük hayatlarında işte, markette, yürüyüşte ve hatta kıtalararası seyahatteyken bile cep telefonu taşıdıkları her yerde aynı zamanda bir GPS taşıdıkları için takip edilebilir durumdaydılar. Araştırmacılar bilgilerin doğruluğunu kesinleştirmek amacıyla, gönüllülerin düzenli kullandığı taşıtları ve kendi araçlarını da kontrol etti. 150 milyon konum bilgisi tek tek bir araya getirildi. Geleceğe yönelik ve birleşik yapıda organize edilmiş uzun vadeli insan hareketliliğini tahmin edebilen ilk sistem de yaratılmış oldu. Far Out adı verilen program, tam olarak ne arandığını söylemeye bile ihtiyaç duymadan düzenli verileri otomatik olarak keşfediyor ve tahminini bildiriyor.
Aslında her şey tahmin edilebilir
Peki, böyle bir sistemin varlığı iş hayatı için gelecekte neyin alameti? Sonuçlar, Salidek ve Krumm’u oldukça şaşırtmış. Her ne kadar hareketlerimizin gayet kendiliğinden geliştiğini düşünsek de uzun vadeli süreçlerde dahi insanoğlunun davranışları oldukça tahmin edilebilirdir” diyorlar. İş, şehir, mahalle ve hatta eşlerini değiştiren insanların hareketlerinin nasıl tahmin edileceği sorulduğunda ise, gönüllülerden gelen her yeni bilginin Far Out’a uygulanması sonucu programla gerçek verinin uyum sağlamasıyla öğrenilebileceğini söylüyorlar. İki araştırmacı, “Bir başka şehre geçiş gibi keskin bir hareket varsa, sistem gerçek veriyle kendi tahmini arasında bir tutarsızlık olduğunu fark edecek ve yeni modelleri olan tahminler üretecektir. Çoğu insan hayatlarında yalnızca birkaç kere devrim niteliğinde sayılabilecek bir değişiklik yapar. Far Out bu konuda nadiren gafil avlanıyor” diyor.
Far Out henüz bir araştırma projesi, bir ürün veya hizmet olarak ticari amaçlarla kullanılmıyor. İnsanların tek tek gelecekte nerede olacaklarının biliniyor olması bireysel özgürlükler açısından oldukça rahatsız edici ve istenmeyen sonuçlar yaratabilir fakat gelecekte, büyük popülasyonlara uygulandığı takdirde trafik sıkışıklığı, konut ya da elektrik ihtiyacının ne kadar olacağı gibi konularda şehir planlamacılarının öngörüde bulunmasına çok büyük katkılar da sağlayabilir. .
Kaynak: www.fastcompany.com/3014307/leadership-now/do-you-know-where-youll-be-285-days-from-now-at-2-pm-these-data-masters-do?partner=rss&utm_source=buffer&utm_campaign=Buffer&utm_content=buffer9000d&utm_medium=twitter