Çılgın partilerin adamı
Bir zamanların hızlı işadamı Adnan Kaşıkçı’yı yeni nesil tanımasa da 30 yaşın üzerinde olan birçok kişi adını öyle ya da böyle bir şekilde duymuştur.
70’li yılların sonlarında ortaya çıkan bu ünlü silah tüccarı, dünyanın en zengin adamı olmasa da yaptığı çılgınca harcamalar ve günlerce süren partilerle adını hep gündemde tutmuştu.
Kaşıkçı, bir günde harcadığı 250 bin dolar ya da beş gün süren ilginç partilerinin yanı sıra aralarında New York’ta bulunan 16 daireli bir rezidansın da olduğu zengin emlak portföyü ile de dikkat çekmişti. Silah satışından servet yapan bu adam, arkadaşları arasında da ulusal bir lider olarak görülüyordu…
Suudi Arabistan vatandaşı olan Kaşıkçı’nın şansı 80’lerin sonuna doğru tersine dönmeye başladı. Düzenlediği parti ve festivaller ile hesapsız –kitapsız harcamalara bir de siyasi olayların eklenmesi Kaşıkçı için sonun başlangıcı oldu. İran-Contra olayı, Kaşıkçı’nın Filipinler’in Başkanı Ferdinand Marcos ile birlikte vergi gelirlerini zimmete geçirdiğinin anlaşılması ve Uluslararası Kredi ve Ticaret Bankası’nın çöküşü gibi olayların birbiri peşi sıra gelmesi sonucunda Kaşıkçı 1989 yılında Bern’de tutuklandı. ABD’ye teslim edilen Kaşıkçı, New York’taki lüks ikametgâhında bilgisayar aracılığıyla kontrol altında tutulma cezasına çarptırıldı. 1990 yazında New York’taki bir mahkeme, Filipinler’in devlet malını kötüye kullanmak suçlamasını kaldırarak, Kaşıkçı’yı akladı…
Kaşıkçı bugün hala lüks içindeki hayatına devam ediyor olsa da inatçı alacaklılar boş durmuyor. Bir faktoring firması 11 yılı bulan 21 milyonluk kredi borcu için Kaşıkçı’yı sıkıştırmaya devam ediyor. Bu hareket başarılı olursa Suudi Kaşıkçı’nın Amerikan mahkemelerinde yeniden yargılanmasının yolu da açılmış olacak. Borç, Kaşıkçı’nın da bağlantısı olduğu küçük bir Nasdaq şirketi olan Genesis Intermedia’nın hisse satın alımı ile ilgili… Kaşıkçı bu şirketin hissedarlarından biri olan Fleet Securities firmasının yönetim kurulu üyeliğinden 2007 yılında ayrılsa da mahkeme 2011 yılında Kaşıkçı’ya yasal faiziyle birlikte 40 milyon ödeme yapması gerektiğini tebliğ etmişti. Kaşıkçı’nın karara itirazı ise bu yılın başında reddedilmişti. Kaşıkçı’ya bu şirket ile ilgili yapılan hisse senedi operasyonlarından dolayı 2010 yılında 5 yıl süre ile borsada işlem yasağı da getirilmişti.
Bugün 77 yaşına merdiven dayayan ünlü silah tüccarının 4 milyar dolara yakın bir serveti olduğu iddia edilse de kendisi 2008 yılında verdiği beyanda Monte Carlo ve Cannes gibi eğlence yerlerinde bulunan rezidansların sattığını, Cidde ve Riyad’da iki evi bulunduğunu ifade etmişti. Bu beyana rağmen inatçı avukatlar işin peşini bırakmayıp Kaşıkçı’yı mahkeme önüne çıkarmayı planlıyor. Suudi Arabistan’ı kapı komşusu yapan avukatlar bu ülkede yeni çıkarılan yasalarla ellerinin daha da güçleneceğini düşünüyorlar…
Kaynak: The Economist