Dün yoktu bugün vazgeçilmez oldu
Akıllı telefonlarla birlikte dijital haritaların günlük yaşamdaki rolü artıyor. Üç teknoloji devinin geleceği de, kullanıcıların başrolü kime vereceğine bağlı. Google, Apple ve Nokia’yla kızışan “nerede” yarışını, en iyi haritayı çizen bitirecek.
Akıllı telefonların ardından günlük yaşama giren dijital haritalar, teknoloji dünyasının yeni savaş arenası oldu. Kullanıcılarına en iyi harita hizmetini sunmak için kıran kırana bir rekabete giren Google, Nokia, Apple harita savaşlarında başı çeken üç marka olarak öne çıkıyor. Her biri en başarılı haritayı çizmek için yarışan üç teknoloji devi, yatırımlarını artırırken, araştırmalarını da ara vermeksizin sürdürüyor. Savaşın kazananı bir bakıma belli; Kullanıcıların kendisi. Dünyanın her zamankinden daha doğru bir haritasının çıkarılmış olması bu savaşın en büyük artısı.
Pazar rekabetinde ipi kimin göğüsleyeceği ise hala belirsizliğini koruyan bir soru. Bir harita sisteminin başarılı olmasında en büyük önemi güncelleme taşıyor. Çağ geliştikçe yollar gelişiyor, yapılar yenileniyor, şehirler kılık değiştiriyor. Dijital haritaların bütün bu yeniliklere ayak uydurması ve kendilerini devamlı güncellemesi gerekiyor. Bu da ancak sıkı bir çalışma sonucu mümkün oluyor. Haritacılıkta bir döngü var ve siz bir kere yükselmeye başladığınızda o döngü kendiliğinden işlemeye başlıyor. Siz ne kadar iyiyseniz, kullanıcı sayınız o kadar artıyor. Kullanıcı sayınız arttıkça siz daha çok veriye ulaşıyorsunuz. Daha çok veriye ulaştığınızda da daha gelişmiş haritalar ortaya çıkarıyorsunuz. Bu da harita kullanıcılarının sizden etkilenmesi ve sizi seçmesi anlamına geliyor. Yani sonunda kazanan siz oluyorsunuz. İşte üç dev arasındaki rekabeti kızıştıran döngü bu.
Google söz sahibi
Dijital haritacılıkta söz sahibi şirketlerden biri Google. Şirketin Google Maps adını verdiği harita sisteminin sayısız hayranı var ve sistem diğer dijital haritalar arasında favori olarak gösteriliyor. Öyle ki, Google Maps insanlar için iPhone’dan vazgeçip bir Android almada en önemli kriter. Apple’ın Google Maps’le yollarını ayırmasından sonra artan Android satışları ise bunun en iyi göstergesi.
Apple yarışı geriden takip ediyor
Google’la yaşanan ayrılıktan sonra işler Apple için pek de parlak gitmiyor. Şirketin kendi harita sistemini oluşturmak ve bunu cihazlarına koymak konusunda tereddütleri var. iPhone kullanıcıları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak isteseler de geribildirimler Apple’a yakışmayacak derecede negatif oluyor. Apple CEO’su Tim Cook özür dilemek zorunda kalırken, kendi harita sistemlerini dünyanın en güzel ve kapsamlı sistemi olarak tanıtan Scott Forstall işinden oluyor. Apple yaşanan harita krizinden sonra kendi kendine “durmaksızın çalışma” sözü verdiyse de şimdilik diğer devlerin birkaç adım gerisinde kalmış görünüyor.
Nokia iddialı
Google ve Apple arasındaki çekişme haricinde, meydanda güçlü bir rakip daha var. Nokia, harita sistemlerinde en başarılı şirket olarak görülüyor. Microsoft yol verilerinin çoğunluğunu ondan alıyor, navigasyon sistemlerinin neredeyse tamamı onu kullanıyor. Nokia’nın Yeni Ürün İcadı Başkanı Hans Peter Brondmo’ya göre dijital dünyada kullanıcıların aradığı üç şey var. Bunlar “Ne?”, “Kim?” ve “Nerede?” sorularının cevapları. Google “Ne?” sorusuna cevap veriyor, Facebook ise “Kim?” sorusuna. Brondmo yakın bir gelecekte “Nerede?” sorusunun cevabını Nokia’nın vereceği iddiasında. Aynı zamanda Apple’ın da işleri hızlandıracağına inanıyor. Apple’ın finansal gücü Google ve Nokia’nın kartografyaya yaptığı yatırımların daha fazlasını yapabilir. Ama onların en iyi haritayı sunmak için harcadıkları zamana bakıldığında, bu Apple’a yıllara hatta on yıllara mal olabilecek bir süre. Bunun nedeni ise dünya çapında en geniş harita kapsamına diğer iki büyük rakibinin sahip olması.
Harita sistemlerinin önemi arttıkça, dev şirketler arasındaki rekabet de büyüyor. Böylesine yüksek potansiyele sahip bir alanda en iyi olmak isteyen şirketler, en akıllı yatırımlara yöneliyor. Amaçları, geleceğin haritasını çizen lider olmak.