Dünyanın yepyeni bir parçası ortaya çıktı
Dünyanın en büyük adası olan Grönland’da buz altında 750 kilometre uzunluğunda ve 800 metre derinliğinde bir kanyon ortaya çıktı.
Tam 4 milyon yıldır Grönland’de… Ama biz ancak keşfedebiliyoruz. Küresel ısınma nedeniyle eriyen buzullar, adada bugüne kadar saklı kalmış dünyanın en büyük kanyonunu da yavaş yavaş ortaya çıkarıyor. Bu buluşla birlikte, 446 kilometre uzunluğunda ve 1800 metre derinliğindeki Büyük Kanyon tahtından alaşağı oluyor.
Kanyon, İngiliz ve Alman araştırmacıları ile NASA’nın küresel iklim değişikliklerini izlemek için 10 yıldır süren bu araştırmanın bir parçası olarak havadan yürüttükleri kutup araştırma projesi “IceBridge” sırasında tesadüfen keşfedildi. Bristol Üniversitesi’nden Profesör Jonathan Bamber, “Böylece dünyanın bir parçasının tamamı haritalandırılmış oluyor. Çalışmalarımız gösteriyor ki, orada hala keşfedecek çok şey var” dedi. BAS’dan (British Antartic Survey) Profesör David Vaughan da Grönland’ın bu boyutta bir kanyon için yeterince büyük olmadığını, bu yüzden çok şaşırdıklarını söyledi ve “Kanyon bundan 100 bin yıl önce buz kütlesiyle kaplanmış olabilir. Burası pek çok bilmediğimiz yaşam türünü içeriyor” dedi. Ada buzla kaplanmadan önce kanyonda büyük bir nehrin aktığı belirtiliyor.
Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre; “IceBridge” operasyonu 2016’ya kadar sürecek ve kutupların 3 boyutlu ayrıntılı haritaları hazırlanacak. NASA’ya ait keşif uçakları, kutuplar üzerinde uçuyor ve buz kıtaların fotoğraflarını çekiyor. Amaçları, yüzeydeki yükseltiler ve buz tabakasının kalınlıklarını ölçmek… Elde edilen veriler, küresel ısınmanın ve iklim değişikliklerinin etkilerini anlamamıza yardımcı olacak.
Kaynak:
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-23866810