Efsanevi kent hikayeleri
Çoğalan nüfus ve azalan kaynaklar karşısında çözüm arayışındaki insanlar, geleceğin yaşanabilir kentlerini oluşturmak için ilginç projeleri hayata geçiriyor.
Lojman ve ulaşım sorunları gün geçtikçe büyüyor. Nüfus arttıkça ihtiyaçlar çoğalıyor. Geleceğin şehirleri dev köprüler, tuhaf tüneller, acayip raylı sistemler ve devasa metroları kapsıyor. “Infrastructure 100: World Cities Edition 2012” için New York’tan Rio de Janeiro’ya dek pek çok şehirde hazırlanmış 15 yenilikçi proje geleceği sunuyor. Üstelik İstanbul da 2 projeyle geleceğin şehirleri arasındaki yerini almış durumda.
İstanbul’da iki büyük proje
Boğaz’ın altından geçecek olan tünel ile İstanbul geleceğe bağlanacak. 800 milyon Euro değerindeki Avrasya Tüneli tam 5,4 km uzunluğunda olacak ve 1,46 km’lik bir alanda trafiği rahatlatarak iki kıtayı birbirine bağlayacak. Ortalama 100 dakika olan Kazlıçeşme – Göztepe arasını tam 15 dakika mesafeye indirecek olan bu projenin 2014’te bitirilmesi planlanıyor.
İstanbul’un bir diğer önemli projesi ise Kartal – Pendik’te yepyeni bir sanayi ve kültür şehri yaratmayı kapsıyor. 555 hektarlık bir alan sanayi bölgesi haline getirilecek. 6 milyon m²’lik bir alan ise otel, eğlence merkezleri, müze vb. gibi yapıları kapsayacak.
Danimarka ile İsveç’i raylar buluşturacak
17,6 km uzunluğundaki raylı tüneli dünyanın en uzun raylı sistemle paralel yolu olarak kabul ediliyor. Danimarka ile İsveç arasında bulunan Oresund ekonomik bölgesini birleştirmek için geliştirilen Fehmarnbelt Tüneli projesi trafiğin kontrollü şekilde akışını sağlayacak. Bu projenin maliyeti 6,8 milyar Euro ve 2021’de bitirilmesi planlanıyor.
Katar “Enerji Şehri”ne dönüşecek
Katar havaalanının 20 km kuzeyinde kurulacak olan Enerji Şehri petrol, doğalgaz ve hidrokarbür gibi doğal kaynak sektöründe faaliyet gösteren şirketleri bir araya toplamayı hedefliyor. Projenin ilk aşaması 720 bin m² alanda 92 yapıda, tam 20 bin kişiye istihdam sağlayacak. 5 bin 500 m²’lik güneş panellerinin kullanılacağı Enerji Şehri’nde internet ise fiber optik kablolarla sağlanacak. 2006’da ortaya atılan bu proje küresel ekonomik kriz sebebiyle biraz gecikti. Projenin maliyeti ise 2 milyar Euro.
New Yorklular yüzen havuzda
Yüzen havuz projesi 2010’da ortaya atıldı. Bu proje haç şeklinde görülecek 4 adet havuzu kapsıyor. Projeye göre Hudson nehrinin arıtılmasıyla havuza su aktarılarak yüzülebilir hale getirilecek. ARUP mimarlık ofisi tarafından yapılabilirliği sertifikalanmış bu proje 1 milyon dolar bir maliyetle yaklaşık 6 ayda tamamlanacak. Projenin yapımına ise 2014’te başlanacak.
New York’u ilgilendiren bir diğer proje ise yeni tren hattı. 6,2 milyar Euro’ya mal olacak bu proje 2019’da tamamlanacak. Yeni hat Grand Central garından Pennsylvania istasyonuna kadar gidecek.
2014 Dünya Kupası’na hazırlık ve daha fazlası…
Geleceğin şehirleri arasında Rio De Janeiro da bulunuyor. 2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyatları için TransOlimpica Bus Rapid Transit ve TransOeste projeleri geliştirildi. Bu projelerle beraber sadece bu etkinliklere katılacak otobüsler için ayrı yol, şerit ve istasyon yapım çalışmalarına başlandı. Bu projelerin her birinin değeri ise 300 milyon Euro civarında
Çin de boş durmadı
Çin’in 30 km²’lik ekolojik şehri Tianjin kentinde kuruluyor. Çin’in kuzeyinde 2007’den bu yana çalışmaları süren bu ekolojik sitede 350 bin kişi yaşayacak. Yürüyüş ve bisiklet yollarının olacağı Eco-City projesinde yapay bir göl ve kanal da olacak.
Bu projeler arasında yok yok
– Toronto’da 800 hektarlık bir alan rehabilite edilecek ve yeşil binalar yapılacak.
– Liverpool’da Passerelle Mersey adlı proje kapsamında çok ince kablolarla adeta görünmez bir köprü inşa edilecek.
– Meksika’da San Pedro Vadisi projesiyle 1 milyon kişi için 13 bin hektar üstünde, geri dönüşümden enerji üreten sürdürülebilir rezidanslar yapılacak.
– Kolombiya’da 160 bin kişilik 42 bin ev projesi hayata geçirilecek. Bogota’da gerçekleştirilecek Ciudad Verde adlı bu proje 328 hektar üzerinde kurulacak.
– Avustralya’nın Golden Coast şehrinde 1 milyar dolar maliyetle, 2014’e kadar “Hafif Tramvay” projesi hayata geçirilecek . Bu sayede 13 km’lik bir alan birbirine bağlanacak.
– Miami Tüneli projesi 12 metre derinlikte hayata geçirilerek kentin trafik sorununa çözüm getirecek.
– 171 km uzunluğunda bir metro ile Kuveyt trafiği bypass edilecek.