Enerji tasarrufunda doğru bilinen 10 YANLIŞ
Kışın soğuk geçtiği şu günlerde kabarık doğal gaz ve elektrik faturaları tüketicilerin en büyük şikayetlerinden birini oluşturuyor. Pek çoğumuz doğru bildiğimiz yanlış uygulamalar yüzünden tasarruf edeyim derken daha fazla fatura ödeyebiliyoruz. Peki şimdiye kadar evimizde ısı ve enerji tasarrufu sağlamak için uyguladığımız yöntemlerin hangisi doğru, hangisi yanlış?
İçerik Fabrikası Yazarı Mevlüt Şahin, Türkiye’de enerji ve ısı tasarrufu bilincini artırma amacıyla kamu yararına etkinlik gösteren ETADER (Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği) tarafından derlenen doğru bilinen yanlışları aktarıyor:
1 – Sıcak bölgelerde ısı yalıtımı yapılmasına gerek yoktur.
Yanlış. Isı yalıtımı kışın ısınmak, yazın serinlemek için harcanan enerji ve yakıttan tasarruf sağlar. Bir binanın soğutulması için harcanan enerji, ısıtılması için harcanan enerjiden daha fazladır. Bu yüzden sıcak iklim bölgelerinde, soğuk iklim bölgelerine kıyasla ısı yalıtım ihtiyacı daha fazladır.
2 – Mantolama ile ısı yalıtımı, enerji tasarrufu yapmak için yeterlidir.
Yanlış. Konfordan ödün vermeden enerji tasarrufu sağlamak için alınabilecek üç önlem vardır: ısı yalıtımı yapmak, otomasyon sistemleri ve yüksek verimli cihazlar kullanmak. Merkezi olarak ısıtılan binalarda, tüketim ısı pay ölçer cihazlarıyla ölçülmez ve termostatik vanalar ile fazla ısı kontrol edilmezse tasarruf etmek mümkün olmaz.
3 – Isı Pay Ölçer sistemi tasarruf ettirmez.
Yanlış. Tüketimin ölçülmesinin, kullanıcılarda tasarruf etme refleksini harekete geçiriyor. Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ankara, İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli’nde 361 binada bulunan toplam 11 bin konutta yaptığı araştırmaya göre, ısı pay ölçüm sistemine geçilen binalarda ortalama yüzde 27.5 enerji tasarrufu sağlanabilmiştir.
Oda termostatını yükselttiğinizde eviniz daha hızlı mı ısınır; televizyonlar, dizüstü bilgisayarları, telefon şarj aletleri gibi elektrikli aletler fişe takılı olmalarına rağmen kullanılmıyorlarsa elektrik tüketir mi tüketmez mi; geleneksel lambalı tesisatlara doğrudan enerji tasarruflu lamba ve LED aydınlatmalı lamba takılabilir mi; evin duvarlarını ve çatıyı koyu renge boyamak enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı olur mu; güneş panelleri bulutlu günlerde elektrik üretir mi, masaüstü bilgisayarı kullanırken ekran koruyucuyu tercih edersiniz enerji tasarrufu sağlanır mı?
Tüm bu soruların yanıtı için ve enerji tasarrufunda doğru bilinen yanlışları öğrenmek için bu yazının tamamını yasal olarak indirebilirsiniz. Lütfen buraya tıklayın.
YAYINA HAZIR, YASAL İÇERİĞİN İLK ADRESİ: İÇERİK FABRİKASI
İçerik Fabrikası, Türkiye’nin ilk ve tek, “yayına alınmaya hazır” ve “yasal” içerik satış platformudur. Hazır İçerik’ten kastımız şu: Kullanıcıların başlık, spot ve giriş kısmını görebildiği, ödemelerini yapar yapmaz satın alım gerçekleştirebilecekleri ve hemen yayınlayabilecekleri içeriklerdir. Aylık düzenli ya da ihtiyacınız olan sürede/sürelerde de istediğiniz içeriği talep edebilirsiniz.
İçerik Fabrikası’nda 100’den fazla yazar, binlerce içerik, onlarca fotoğrafçı, yaratıcı editör, tasarımcı ve uygulamacı yer alır. İç ve dış müşterilerine ulaşmak isteyen kurumlar özel olarak hazırlanmış içeriği, istedikleri konu, format ve tasarımda bu platformdan temin edebilirler. İçerik Fabrikası’nda aradığınız içerik yoksa ayrıca ısmarlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra istediğiniz temada, röportaj siparişi de verebilirsiniz. Talep formunu doldurmanız yeterli… Hazır ve özel yazı siparişlerinizin yanı sıra editör ve yazar havuzundan da talepte bulunabilirsiniz. Editörlerimiz sizin için uzaktan ya da belirli süreli olarak kurumunuzda hizmet verebilir.
YAZAR HAKKINDA
Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun olan Mevlüt Şahin, halihazırda bir kamu kuruluşunda çalışıyor. Yazmaya hobi olarak başlayan Şahin, yazdıklarını başkalarıyla da paylaşmaktan büyük bir keyif duyduğu için pek çok platformda makale ve derleme yazıları ile yer alıyor. Bilgi sahibi olmadan fiki sahibi olunmaz felsefesini benimseyen Mevlüt Şahin’inin tek amacı her alanda donanımlı bir insan haline dönüşebilmek.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Petrolün ahvali…
- Paris İklim Anlaşması Türkiye’yi nasıl etkileyecek?
- Binlerce yıllık virüs uykudan uyandı
- Hepsi bilim uğruna…
- Yenilenebilir enerji biokütle ile büyüyor
BENZER YAZILAR:
– Sinekten yağ, insandan elektrik