Facebook şeffaflığı
Sosyal paylaşım sitesi Facebook farklı hükümetlerin bilgi taleplerinin sayısını bilgi güvenliği raporunu yayınladı.
Facebook, son altı ay içinde farklı ülkelerin hükümetlerinden aldığı bilgi taleplerinin sayısını gösteren ilk “şeffaflık raporu”nu yayınladı. Facebook’un açıklamasına göre 74 ülkeden 38 bin talep geldi. Bu başvuruların yarıya yakını ABD’den… İkinci ve üçüncü sırada ise İngiltere ve Hindistan var. Şirket bu başvurulardan yaklaşık yüzde 80’i için kısmen bilgi sağlandığını kabul ediyor.
Facebook; soygun, adam kaçırma ve bunun gibi ceza davalarıyla ilgili olarak hükümetlerin ve şirketlerin istemiş olduğu verileri sağlama zorunluluğunun olduğunu belirterek isim ve hizmet süresi gibi temel bazı bilgileri kısmen paylaştığını söylüyor. Facebook, bu bilgi talepleriyle başa çıkabilmek için katı kurallar geliştirdiğini vurgulasa da, IP adres listesi veya gerçek hesap içeriği gibi bilgileri de talep halinde paylaşabiliyor.
Facebook, bu yılın ilk altı ayında Türkiye’deki 173 kullanıcı hakkında bilgi almak için toplam 96 başvuru yapıldığını ve bunlardan 45’i hakkında kısmi bilgi paylaşımı yapıldığını da söyledi. Oysa şirket daha önce Gezi Parkı protestoları sırasında, gösterileri düzenleyenlerle ilgili olarak hükümete bilgi verilmediğini açıklamıştı. Raporun yayımlanmasından sonra açıklama yapan Facebook Sözcüsü Sarah Feinberg firmanın, ülkedeki gösterilerle ilgili hiçbir kullanıcı bilgisini paylaşmadığının bir kez daha altını çizdi.
Kaynak:
http://www.telegraph.co.uk/technology/facebook/10269167/Facebook-reveals-thousands-of-government-data-requests.html
http://t24.com.tr/haber/facebook-turk-hukumetine-kullanici-bilgileri-verdik/238042
Etiketler: Facebook, şeffaflık raporu, bilgi güvenliği, gezi parkı protestoları