Google İngiltere’de olsa kurulamayacaktı
Fikirleriniz siz düşünmeden çok önce düşünülmüş, cümleleriniz siz onları henüz kurmadan önce yazılmış olabilir mi? Özgün olmak artık hiç de kolay değil. Güneşin altında söylenmemiş söz kalmadı… Ancak İngiltere’de yaşıyorsanız ve sözlerinizi koruma altına alma konusunda azimliyseniz yasalar arkaik çağdan beri aynı katılığı ile yanınızda. Bu konudaki çarpıcı örneklerden biri İngiltere’nin efsanevi başbakanı Churchill’in koruma altına alınmış sözleri. Eğer Churchill veya ailesinin herhangi bir üyesi hakkında bir kitap yazmak ister ve Churchill’den alıntı yaparsanız bunun bedelini kesinlikle ödemek zorundasınız. New York’taki Chartwell Kitapçısı dünyada sadece Winston Churchill eserlerinin olduğu tek kitapçı. Sahiplerinden Barry Singer en son “Churchill Stili: Winston Churchill Olma Sanatı” adlı bir kitap hazırladı. Singer, kitabında Churchill’e ait 3,872 kelime kullanmış ve kelime başına 40 Sent’ten bu kullanım ona 950 Euro’ya mal olmuş.
Telif Hakkı korumasının gücü, sadece Churchill söylediği, yaptığı benzersizdir anlamına gelmiyor. İngiliz kanunlarının neden var olduklarını ve zamanla değişerek nasıl gelişip tamamlandıklarını da ortaya koyuyor. İngiltere Başbakanı David Cameron’un üst düzey politik danışmanı Rohan Silva; İngilizlerin neredeyse arkaik dönemden bu yana gelişen telif yasasının bize ulaşan sonuçlarını şöyle açıklıyor:
“İngiltere’deki fikri mülkiyet sisteminde reform yaparsak, yaşadığımız dijital çağda bu durum gerçekten bizim için bir dezavantaj olacak. Fikri mülkiyet için bu tür bir reform isteğinde bulunan ve soranlar arasında Google’ın kurucuları da var. Birkaç yıl önce birlikte bir kahve içerken Sergey Brin, Larry Page ve avukatları İngiltere’deki fikri mülkiyet rejimini incelediklerini ve aslında Google’ın İngiltere’de olsaydı asla kurulamayacağını düşündüklerini söylediler.”
Kaynak: http://www.freakonomics.com/2013/01/17/who-owns-the-words-that-come-out-of-your-mouth-a-new-freakonomics-radio-podcast/