Gözbebeğim
Bir mobil güvenlik şirketi tarafından geçtiğimiz ay kullanıma sunulan “Göz tarama” uygulaması şifre kullanımına son verecek. Akıllı telefon kameraları ile yapılan tarama güvenlik teknolojilerinin geldiği son noktayı gösteriyor.
Parmak izi teknolojilerinden sonra göz retinasının kullanılacağı sistemlerin geleceğini duymayan kalmadı. EyeVerify, şirketin uygulaması ise bunu mobil cihazlara taşıyarak bir adım daha ileri gitmiş oldu. Buluş oldukça heyecan verici olsa da aynı zamanda endişe de veriyor.
Ya gözüme bir şey olursa?
Akla gelen en önemli sorulardan biri bu. Ürettikleri teknoloji hakkında bilgiler veren şirket CEO’su Toby Rush, bunun mümkün olmadığını söylüyor. Rush, gözlerde alerji ve kızarmaya yol açan şeyin kılcal damarla ilgili olduğunu belirterek “ Bizim uygulamamız, gözün üzerindeki daha kalın damarları tarıyor, son derece hassas olan gözbebeğine zarar verecek bir işlem yapmıyoruz” diyor.
Her iki göz için ayrı ayrı iki tarama yaptıklarını belirten Rush, gözde olabilecek herhangi bir rahatsızlık durumunda diğer gözün taraması kullanarak şifre gerektiren işlemlerin yapılabileceğini ifade ediyor.
Kirli lensler tüm hesapları kilitler mi?
Toby Rush, kirli lenslerin göz taramasında kesinlikle sorun olmayacağını ifade ediyor. “Kontak lensler gözün sadece iris tabakasını kaplıyor, gözün beyaz kısmıyla ilgisi yok” diyen Rush, kendi uygulamalarının ise gözbebeği dışındaki kısımda tarama yaptığını söylüyor. Göz bebeklerindeki beyaz dengesi ve diğer değişiklere göre tarama yapan uygulama, göz bebeklerindeki ani değişikleri kaydediyor.
Göz nakli ile banka hesabımı boşaltabilirler mi?
Bu oldukça çılgınca bir soru ama merak ediyorsanız cevabı: Hayır. Göz küresinin tamamen nakli tıbben mümkün değil, sadece gözün önündeki saydam tabaka nakledilebiliyor. Bu durumda da nakledilen tabakanın fiziksel yapısı tamamen değişiyor. Göz taramasında aynı verilerin bir daha eşleşmesi mümkün olmuyor.
Kaynak:Fast Company