Hashtag tarih mi oluyor?
<><–>
<><–>
Klasik telefonların en az kullandığımız tuşlarından diyez işareti (#), akıllı telefonlarımızla beraber büyük bir işlev kazandı. Sosyal medyada yaptığımız her paylaşımı # işareti ile tag’liyoruz. Oluşturduğumuz hashtag’ler sayesinde, yaptığımız paylaşımlar ortak gündeme sahip olan kullanıcılar arasında bir etkileşim yaratıyor. Twitter’ın yakın zamanda kaldıracağını duyurduğu Hashtag’i mercek altına alıyoruz.
Twitter’ın Ağustos 2007 tarihinde kullanıma açtığı hashtag uygulaması, Ekim ayında California’da çıkan bir yangın sırasında geniş kitlelere ulaştı. #sandiegofire hashtag’ini kullanan insanlar birbirleriyle iletişime geçtiler. 2009 yılında Twitter, # işaretine otomatik linkleme seçeneğini eklediğine dair resmi bir açıklama yaptı.
Görsel paylaşım sitesi Instagram, Ocak 2011 tarihinde hashtag uygulamasını destekleme kararı aldı. Aynı gösterime giren Super Bowl reklamlarında Audi, hashtag kampanyasını kullandı. Bu kampanyanın başarısı, zaman içinde yeni reklam modellerine de örnek oldu ve Haziran 2012 tarihinden itibaren televizyon reklamlarında Twitter hashtag’leri kullanılır oldu.
2013 yılının henüz başında, yeni popülerleşmeye başlayan Vine uygulaması da hashtag’tan yararlanmaya başladı. Giderek tüm sosyal ağlar arasında yaygınlaşmaya başlayan sisteme, birkaç ay için de Flickr da adapte oldu. Tüm bu süreci geriden takip eden Facebook ise, hashtag’e ayak uydurmakta zorlandı. Temmuz 2013’de sistemini hashtag’a açan site, beklediği rağbeti bulamadı.
İstatistiklere göre, mobil kullanıcıların yüzde 70’den fazla sosyal hesaplarında hashtag’e yer veriyor. Hashtag bilgisi içeren tweetler, diğerlerine oranla yüzde 55 oranla daha fazla retweet ediliyor.
Kaynak infografiğin tamamını İndeks Medya İlişkileri Kütüphanesi’nden indirebilirsiniz.