Heyecan bitti
2012 yılındaki yenilikçi uygulamaları fazla ilgi görmeyen Facebook ve Twitter, Fast Company tarafından açıklanan “En İnovatif 50 Şirket” sıralamasında yer almayı başaramadı. Her iki şirket de önceliklerini değiştirerek yeni gelir modelleri keşfetmek için daha fazla mesai harcamaya başladı.
Fast Company dergisi tarafından her yıl yeniden değerlendirme yapılarak açıklanan “En İnovatif 50 Şirket” sıralamasında üst üste iki yıl yer almak her şirketin başarabileceği bir şey değil. Fakat Facebook ve Twitter bunu daha önce başarmışlardı. 2012 yılında ise her ikisi de listenin dışında kaldı. Nike’ın ilk sırada yer aldığı listede geçen yıldan sadece yedi şirket yer aldı. Dergi; Facebook ve Twitter’ın listede yer almamasının en önemli sebebinin her iki şirketin geçen yıl yaptığı yeniliklerin ilgi görmemesi olduğunu belirtiyor.
Facebook’un 2012 yılındaki en önemli yeniliği Poke adını verdiği mobil uygulamasıydı. Kullanıcıların arkadaşlarına gönderdiği mesajları önceden belirlenen süre sonunda otomatikman silen bu uygulama ilk defa iPhone kullanıcılarına sunulmuştu. İlk başta oldukça fazla ilgi gösterilen uygulama çok kısa sürede gözden düştü. Bir fotoğraf uygulaması olan Snapchat ise başarılı olmasına rağmen Pinterest ve Yelp gibi uygulamaların gölgesinde kaldı. Twitter’ın 2012 yılındaki ürün stratejisi de Facebook’a çok benziyordu. Mikro blog sitesinin yaptığı en önemli uygulama olan fotoğraf filtrelemesi, orijinal bir yenilik değildi.
Fast Company yaptığı açıklamada, her iki şirketin odak noktasının son dönemde kullanıcılardan uzaklaştığını belirtiyor. Gelen son haberler de bu açıklamayı destekler nitelikte. Her iki şirket de reklam gelirlerini artırma yönünde çalışmalara ağırlık vermiş görünüyor. Twitter kısa bir süre önce Microsoft, Coca Cola, Walmart ve P&G gibi pek çok dünya devinin medya planlama şirketi Starcom MediaVest Group (SMG) ile işbirliği anlaşması yaparak bu konuda önemli bir adım attı. Daha önce Nielsen ile TV reyting sistemi için anlaşma yapan Twitter’ın yaptığı son anlaşma ile 1 milyar dolar reklam geliri hedefine daha hızlı ulaşabileceği ifade ediliyor.
Halka arzı sonrasında düşen hisse senedi fiyatları ile büyük tepki çeken Facebook da gelirlerini arttırmanın yollarını arıyor. “Home” ara yüzü ile dikkat çeken Facebook, mobil stratejileri doğrultusunda gelirlerini artırırken akıllı telefon ve tablet bilgisayarlardaki aylık kullanım süresini 69 dakikaya çıkarmayı başardı. Mobil stratejilerdeki bu başarının Facebook’un karına da yansıması bekleniyor. Geçen yılın ilk çeyreğinde 1.06 milyar dolar kar eden şirketin, bu yılın aynı döneminde karını 1.44 milyar dolara çıkarması bekleniyor…