İkinci bahar
Arap baharı sonrasında yabancı basının Afrika ve Ortadoğu’ya ilgisi daha da arttı. Son olarak Huffington Post, Kuzey Afrika’da bölgesel yayınlara başlayacağını duyurdu. Huffington PostMağrip adıyla yayın yapacak web sitesi, Huffington Post’un ABD dışında bir bölgeye hizmet veren ilk sitesi olacak.
2005 yılında 1 milyon dolar yatırımla AriannaHuffingtont tarafından kurulan ve 2011 yılında America Online tarafından 315 milyon dolara satın alınan Huffington Post şu anda dünya çapında 50.000′den fazla blogger’a ve aylık 75 milyon tekil ziyaretçiye sahip. Birçok ülkede haber yayınları içerisinde ilk üçte yer alan gazetenin Fransa’daLe Monde, Japonya’da AsahiShimbun, İspanya’da ise El Pais ile ortaklıkları bulunuyor. Ses getiren bloggerları, göz yormayan sayfa düzeni, başarılı haberleri ile dikkat çeken web platformu mevcut düzenden sıkılan birçok ünlünün de takip ettiği bir yayın organı olarak biliniyor.
Huffington Post Maghreb; ilk bölgesel yayın olması ve aynı zamanda Arap Baharı’nın çıkış noktası olan Afrika ülkelerine yayın yapacak olması dolayısıyla oldukça ilgi görüyor. Fransız gazeteci AlixEtournaud ve Tunuslu yatırımcı FaresMabrouk tarafından çıkarılacak gazete Fas, Cezayir ve Tunus’ta Fransızca olarak yayın yapacak.
Gazete’nin ortaklarından FaresMabrouk’un konuyla ilgili önemli bir de tespiti var. Mabrouk, insanların sansürü delmek için birçok yol bulabildiklerini ama ülke içerisinde ve dışarıda yaşayan Tunuslular için Facebook ve Twitter’ınideal bir haber kaynağı olmadığını ifade ediyor. Facebook’un asıl işinin bu olmadığını ve birincil kaynaktan haber toplamadığını ifade eden Mabrouk,Huffington Post’un bölge için bir ihtiyaç ve aynı zamanda büyük bir şans olduğunu dile getiriyor…
Mabrouk’un bu sözleri bize Arap Baharı’nın bittiğini ve şimdi bölgede “İkinci Bahar”ın başladığını gösteriyor. Hatırlanacağı üzere sosyal paylaşım sitelerinin yaygınlaşması ile Arap toplumlarında daha fazla paylaşım oluşması veotoriter yönetimlerden duyulan rahatsızlığa dair bir bilinç oluşması sonucunda Arap Baharı olarak tanımlanan olaylar patlak vermişti.Yapılan araştırmalar; bu olaylar esnasında 3 milyondan fazla tweet, binlerce blog gönderisi ve yüzlerce gigabytelıkYouTube videosu paylaşıldığını gösteriyor. Artık çok açık olarak görülüyor ki geleceğin devrimleri meydanlarda değil sosyal medyada yapılacak…
Haber
Erkan Yavuz