İlaçlar konuşuyor
Çok kolay olmasına karşın en zorlandığımız konulardan biri ilaçlarımızı düzenli almak. İlaçlarımızın ya saatini kaçırıyoruz ya da tümden almayı unutuyoruz. Hele ki kronik bir hastalık için ilaç kullanılıyorsa bu unutkanlık tedavi sürecini etkisiz hale getirebiliyor. Çözüm; konuşan ilaçlar…
Özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerin bakımından sorumlu kişiler için, ilaçların düzenli kullanımını takip etmek hayli zor olabiliyor. Peki, yaşlı ve unutkan hastaların ilaçlarını düzenli olarak aldığından nasıl emin olunabilir? Dünya Sağlık Örgütü’nün saptamalarına göre, hastaların yaklaşık yarısı doğru ilaç almıyor. İlaçların yüzde 50’sinden fazlasının da ya reçetesi doğru değil, ya da uygun olmayan şekilde satılıyor. Kaliforniya merkezli Proteus Digital Health şirketi bu soruna “konuşan ilaçlar” ile çözüm bulmayı amaçlıyor. Yuttuğunuz ilaç, ilgililere bilgi mesajı gönderiyor. Böyle söylenince çok basit gibi gözükse de konuşan ilaçlar karmaşık bir teknolojiye sahip.
İlaç içerisine yerleştirilen sindirilebilir sensörler, çalışmak için gereken enerjiyi mide sıvısından alıyor. Proteus Digital Health şirketinin yönetim kurulu başkanı Andrew Thompson teknolojiyi basitçe şöyle özetliyor; “Eğer bir patatese birer parça bakır ve magnezyum yerleştirip bir elektrik devresi yaratırsanız, bir ampulü yakabilirsiniz. Biz de, bakır ve magnezyumu bir milimetre kareden daha küçük bir kum tanesinin üzerine yerleştirdik. Bunu bir ilaçla birleştirdiğinizde, yutan kişi, patates durumuna geçiyor. İyonik sıvıyı, mide asidi oluşturuyor. Bundan da sensörü çalıştıracak düzeyde voltaj elde ediliyor” diyor.
İlaç yutulduğunda sensör mide sıvısıyla aktif hale geliyor ve hastanın vücuduna yapıştırılan yara bandı benzeri bir vericiyle iletişime geçerek gerekli bilgileri aktarıyor. Sensör ayrıca, hastanın hayati bulgularını, uykusunu ve hareketlerini de izliyor. Topladığı tüm verileri paylaşıyor. Bu verilere tüm akıllı cihazlardan erişilebiliyor. Uygulama ayrıca, ilacın gereken dozda verilip verilmediğini, işe yarayıp yaramadığının izlenebilmesine de olanak sağlıyor.
Etiketler: İlaç, Sensör, Mide, Patates, Bakır, Magnezyum
Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/ozeldosyalar/2013/08/130812_dijital_hasta_ilac_izleme.shtml