IQ’da dolar izi
Yüzyılın en büyük yalanlarından biri:“Paran mı var, derdin var” Aksine para, belki mutluluğu garantileyemiyor ama zeka seviyesine olumlu etkileri büyük.
Yapılan araştırmada hem demografik hem de gelir düzeyi bakımından uç noktalarda olan iki farklı bölgedeki insanlar üzerinde çalışıldı. New Jersey’deki bir alışveriş merkezi ve Hindistan kırsalındaki çiftçiler arasında yapılan zeka testi sonuçlarında belirgin farklar ortaya çıktı. Sonuçlara göre bilişsel yetenekler ve para arasında doğru orantı var. Araştırmacılar,yıllık gelirleri 20-70 bin USD olan New Jersey’li 400 kişi ile küçük bir Hindistan kasabası olan Tamil Nadu’dagelirden bile söz edemeyecek 460 çiftçi arasında yaptıkları karşılaştırmada 9-13 puan arası IQ farkı olduğunu tespit etti. Buradan da para azaldıkça bilişsel yeteneklerin kapasitesi azalıyor hükmüne ulaşmışlar…
Bu sonuç, maddi sıkıntı çeken insanların zeka seviyelerinin daha düşük olduğu ya da varlıklıların daha zeki olduğu anlamınagelmiyor.Daha çok para, dert edecek daha az şey olduğunun bir göstergesi. Dert edecek az şey olunca da odaklanmak daha kolay ve rahat hale geliyor. Basit biçimde bilgisayar örneğiyle bile açıklanıyor. Aynı anda birçok işlemi gerçekleştirmeye çalışan bilgisayarın yavaş olması, bilgisayarın kapasitesinin az olmasından kaynaklı değil. Pek çok işlemin gerçekleştirilmesinin aynı ana yığılmasından kaynaklanıyor. Bilindiği gibi aynı bilgisayar tek işlemi çok yüksek hızlarda gerçekleştirebiliyor.
Zeka ve para arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim insanları, düşük gelire sahip olanların mali endişe ve sıkıntılardan ötürübilişsel yeteneklerinin düştüğünü gösteriyor. Maddi sıkıntı ortadan kalkınca her şey normale dönüyor. Zeka tekrar eski formuna kavuşuyor. Araştırmayı gerçekleştiren akademisyenlerden Harvard Üniversitesi ekonomistiSendhilMullainathan, “Araştırmamız, fakirseniz bir tek paranızın eksik olmadığını, idrak kapasitenizin de daraldığını gösteriyor. Zekanız azalmıyor, kısıtlı çalışıyor. Yaşanan sıkıntılar tam kapasite çalışmasını engelliyor” diyor.
Kaynak: http://www.mnn.com/health/fitness-well-being/stories/poverty-reduces-the-brains-cognitive-abilities
Etiket: Para, zeka, bilişsel yetenekler, fakirlik, IQ, Harvard Üniversitesi