İşverenler mutlu çalışan peşinde
Yaşamımız çalışarak geçiyor demek çok da yanlış olmaz. Bu durumda, eğer işyerinizde mutsuzsanız yaşamda da mutsuz olduğunuz söylenebilir. Araştırmalar, mutlu çalışanların daha verimli ve yaratıcı olduklarını ortaya koyuyor. Dünya çapında birçok şirket, işyerine mutluluğu getirmenin ve personelinin “mutlu çalışan” olarak hissedebilmesinin yollarını arıyor. Yılda bir ya da iki kez yapılan memnuniyet anketleri bu konuda çok yavaş kalabiliyor. Bu noktada şirketlerin yardımına teknoloji koşuyor.
ABD’de son araştırmalara göre, işçilerin yüzde 70 kadarı kendilerini çalıştıkları yerle “ilgisiz” ya da “devre dışı bırakılmış” olarak tanımlıyor. Kendilerini ekibin, işleyen şirket mekanizmasının bir parçası olarak görmüyor ve kuruma aidiyet hissetmiyorlar. Dolayısıyla iş yapmak içlerinden gelmiyor.
Derdini söylemeyen derman bulamaz
Seattle merkezli tasarım firması Killer Infographics, 20 kişilik kadrosunda huzursuzluklar baş gösterince çareyi TinyPulse adlı yazılımda bulmuş. Ekip içerisinde mutsuz bir çalışanın diğerlerini de şirketi terk etmeye yönlendirdiğini fark eden kurum, neler döndüğünü anlamak üzere teknolojiye başvurmuş. Çalışanların ne kadar mutlu olduklarını görmek için, kısa, haftalık anketler gönderen TinyPulse, anket sonuçlarını patronların görebilmesi için grafiğe dönüştüren bir uygulama. Çalışanların sıkıntılarını, isimsiz olarak işverene iletebildikleri program sayesinde şirketin sorunlar net olarak ortaya çıkabilmiş. Söz konusu uygulama, aynı zamanda çalışanların patronları ile kimliklerini açığa vurmaksızın iletişim kurmasını da sağlıyor.
Her şey beyinde bitiyor
Çalışanların mutluluğunu ölçmek için geliştirilen özel araçlar dışında, sağlık alanında kullanılmak üzere geliştirilmiş çeşitli cihazlar ve yöntemler de mutluluğu ölçmede etkili olabiliyor. Sinir ve beyin uzmanları insanları zorlamanın beyin için kötü olduğunu belirtiyorlar. Zorlanan kişiler en yüksek verimi ortaya koyamıyor. Genel olarak stres ölçme amacıyla üretilen Bandu adlı özel bir kol saati, çalışanların stresini ölçmek ve mutluluk seviyelerini belirlemek için de kullanılabiliyor.
Stresin, beynin odaklanma kapasitesini ve etkin işleyişini olumsuz etkilediği biliniyor. İşverenler, çalışanların stres düzeylerini izleyerek düzenlemelerini buna göre gerçekleştirebiliyor. Örneğin uzmanlar, işe zamanında gitme çabasının yüksek stres seviyelerine neden olduğunu belirtiyorlar. Stres; personelin sabahları yoğun iş trafiğinde seyahat etme zorunluluğunu azaltmak amacıyla, çalışma saatlerinde değişiklik yapılmasıyla giderilebiliyor.
Mutluluğunuz yüzünüzden okunuyor
Çalışanlarının mutluluğunu yüzüne bakıp çözme yöntemini tercih eden şirketlerin sayısı da az değil. Özellikle reklam ajanslarında sıkça kullanılan Affectiva adlı uygulama, insanların tepkilerini yüz ifadelerini analiz ederek yorumluyor. Mutluluk seviyelerini raporluyor. Özetle çalışan verimliliğinin yolu mutluluktan geçiyor. Mutsuz çalışanın kalıcı olamayacağı ve mutsuzluğun şirket geneline sirayet edeceği de bir gerçek. Şirketlerin, finansal kar-zarar tablolarının yanına bir de mutluluğa ilişkin tablolar eklemeleri, daha başarılı bir kurum olabilmeleri için büyük önem taşıyor.
Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/ozeldosyalar/2013/08/130812_isyeri_mutluluk.shtml