Kadın Profesyonel Olmak
Türkiye’nin önde gelen fikir liderlerini çatısı altında konuşmacı olarak biraraya getiren İndeks Konuşmacı Ajansı’nın değerli üyelerinden biri de iş dünyasının saygın kadın liderleri arasında yer alan Rengin Yiğitbaş Akıllıoğlu.
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde master yapan Rengin Yiğitbaş Akıllıoğlu, Harvard Üniversitesi’nde liderlik eğitimi aldı. Amerika Birleşik Devletleri tarafından 2006 yılında “Eisenhower Fellow (EF)” seçildi ve dünya genelindeki EF ağı içinde havacılık alanında ilk Eisenhower Fellow oldu.
Akıllıoğlu KALİD Mezunlar Derneği Kurucular Kurulu, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği, DEİK/Sağlık İş Konseyi Yürütme Kurulu ve TÜSİAD/Türk Amerikan İş konseyi Yürütme Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.
Gazete Indeks, kendisine liderlik ve iş dünyasında kadın olma bağlamında üç soru yöneltti.
1. Yurtdışında geniş bir iş networkünüz bulunuyor. Bir Türk kadın profesyonel için yerli ve yabancı şirket kültürleri arasındaki en temel farklılıklar nelerdir?
Düşüncelere ve insana verilen değer konusunda fark var. Yerli şirketlerde bir düşünce ortaya attığınızda öncelikle “Bu düşünce nasıl hayata geçirilemez” konusuna odaklanılıyor. Yabancı şirketlerde ise konuya “Bu düşünce nasıl hayata
geçirilebilir?” mantığı ile bakılıyor ve “Ben bu konuya nasıl katkıda bulunabilirim” yaklaşımı hakim oluyor. Bir de yerli şirketlerde yeni bir fikir ortaya attıysanız “Bunu daha önce yapan var mı?” gelen ilk sorudur!.. “Başkası yapmadıysa biz de yapmayalım, bekleyelim biri yapsın, başarılı olursa takip ederiz” yaklaşımı var. Yabancı şirketlerde böylesi bir yaklaşım yok.
2. Liderlik ve yöneticilik birbirine karşıt mıdır? Birbirinden nasıl ayırt ediyorsunuz?
Liderlik; insanın kendisine “Bu duruma en iyi nasıl katkıda bulunabilirim?” ve “Ne gibi bir fark yaratabilirim?” sorularını sorduğu bir tavır, bir hayata yaklaşım şeklidir.
Yöneticilik ise belirlenmiş olan normlar çerçevesinde işin doğru yapılmasını sağlamaktır. Yönetici uygular ve sürekllik sağlar, lider yenilik getirir ve geliştirir.
3. Erkeklerin egemenliğinde bir dünyada lider olarak profesyonel kadının pozisyonunu ve şansını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yaradan, her insanda eril ve dişil enerjiyi var etmiş. Eril enerji dünyevi (somut) konulara yönelik, dişil enerji maneviyat (soyut) ve yaratıcılığa yöneliktir. Bu nedenle ben iş hayatında çalışanlara “insan” gözüyle bakarım, cinsiyet ayrımını görmem. Önemli olan bu iki enerjiyi kişinin kendi içinde nasıl harmanladığıdır. Kadın doğası gereği sezgileri kuvvetli ve yaratıcıdır dolayısıyla dişil enerjisini (seksapellik değil) rahatlıkla yükseltebilir. Bu enerji liderin en çok ihtiyaç duyduğu enerjidir. Tarihe baktığımızda kadınların eril enerjilerini yükseltmek, erkeklerin ise dişil enerjilerini yükseltmek üzere yoğunlaştığını görüyoruz.
Herkes kendinde eksik olanı tamamlamak istediğinden..
Bu da günümüzdeki erkek egemen iş dünyasına zemin hazırlamıştır. Kadınların liderliklerinin artması için özvarlıklarına yönelik farkındalıklarının da artması önem arzetmektedir.
Rengin Yiğitbaş Akıllıoğlu hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen tıklayınız.