Nabaztag nedir?
Gelişen iletişim teknolojileri ve dijital dönüşüm yakında dünya üzerinde birbiri ile temas kurmayan canlı ve cansız hiçbir şey bırakmayacağa benziyor. Konuşan tavşan, tweet atan inek ve arayanı gösteren saat şimdilik sadece bir başlangıç…
Konuşan Tavşan
23 cm boyunda, 420 gram ağırlığında ve fiyatı sadece 70 euro. Kulaklarını hareket ettirebiliyor ve renk değiştirebiliyor. Buraya kadar her şey onun basit bir oyuncak olduğu çağrışımını yapıyor değil mi? Oysa yetenekleri saymakla bitmiyor. Nabaztag”ler ilk versiyonlarında sadece MP3 çalabiliyor ve internet radyolarından yayın yapabiliyordu. Şu anda piyasada satılan yeni “Nabaztag”ler ise kablosuz ağdan internete bağlanıyor, sesli olarak iletişim kurabiliyor, haberleri, hava ve yol durumunu RSS beslemelerindeki haberleri okuyor, sosyal ağlardaki arkadaşlarla konuşma ve mesajlaşma sağlıyor, kitap okuyabiliyor, sabah uyandırma servisi hizmeti ve hisse senedi piyasasından haberler veriyor. Nabaztag’in üçüncü versiyonu olan Karotz ise web kamerası, USB giriş ve 256 MB hafızaya sahip ve 200 euro fiyatla satılıyor.
Arayanı gösteren saat
Akıllı saat; “Bluetooth” teknolojisi sayesinde iPhone, iPad, iPod ve Android işletim sistemli telefonlarla bağlantı kurabiliyor. Birçok yeteneği olan bu saat; hava durumunu gösteriyor, türlü hatırlatmalar yapabiliyor, SMS, e-posta ve arayan numaraları tek tek gösteriyor. Facebook ve Twitter mesajlarını kullanıcılara titreşimle ulaştırırken cep telefonu uzakta çaldığında, saatin üzerinde kimin aradığını gösterebiliyor. Akıllı telefondan GPS’e bağlanıldığında bisiklet sürerken kat ettiğiniz mesafe ve hız verilerini de sunabilen bu saat iPod’la müzik dinlerken uzaktan kumanda işlevi de görüyor. Üstelik akıllı saatin en önemli özelliklerinden biri olan e-kağıt teknolojisi sayesinde güneş ışığı direkt saate vursa bile ekran parlaması olmuyor.
Tweet atan inek
Hollandalı bir şirket tarafında geliştirilen bir uygulamayla inekler artık birbirleri ve sahipleriyle iletişim kurabiliyor. Kullanılan yazılımlar sayesinde ineğin hareketleri, diğer inekler ile olan ilişkisi ve sağlık durumu ile ilgili tüm bilgilere online olarak ulaşılabiliyor. Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) algılayıcıları ile her inekten günde ortalama 200 MB civarında bilgi, sunuculara ulaşırken çiftçiler bu bilgiler doğrultusunda ineklerinin verimi ve sağlığı hakkında detaylı analizler yapabiliyorlar. İlerleyen günlerde ineklerin sahiplerine yem ve süt durumlarını ya da hasta olduklarını bildiren tweet’ler attığını duyarsanız şaşırmayın!