Oynuyorum öyleyse varım
Gezi Parkı eylemcilerine yönelik araştırmalar gösterdi ki, eylemcilerin önemli bir bölümü hayatlarında ilk defa bir eyleme katılan kişilerden oluşuyordu. Yine çok önemli bir bölümü “apolitik” olduğu zannedilen ve bilgisayar başından kalkmadığı varsayılan gençlerden oluşuyordu. Esasında “bilgisayar başından kalkmayan gençler” tanımlaması hala çok yanlış değil. Çünkü eyleme katılan gençlerin önemli bir bölümü hala kendilerini bir bilgisayar oyununun içinde görüyorlardı. Duvar yazılarında ve sloganlarda da bu kendini belli ediyordu.
Dünyayı saran bir çılgınlığa dönüşen Grand Thief Auto (GTA)’nun San Andreas bölümünde polisi kovalayan, polise karşı geldikçe daha sert müdahalelerle karşılaşan, tehlikeli olarak tanımlandıkça önce helikopterlerle müdahale edilen oyun kahramanı olarak gören bir kitle vardı. Polislerle oyunlarda karşılaşan ve dolayısıyla önceki nesilden farklı olarak “polis” kavramından göreceli olarak uzak ve çekinmeyen; şarkılarla, türkülerle meydanlarda hala bir bilgisayar oyunu oynar gibi barikat kuran, TOMA’ya karşı POMA’yla karşı koyan bir gençlik vardı.
Gençler tarafından bir anlamda eğlenceli bir oyun olarak algılanan, öte yandan siyasi otorite tarafından gerçekten de bir “oyun” olarak tanımlanan eylemler nihayetinde gerçekten de “oyun” olup çıktı.
“The Çapulcu”’ adı verilen oyunda kahramanımızın adı, doğal olarak “Çapulcu”. Amaç polis şiddetinden kaçmak. Mobil oyun olarak hazırlanan The Çapulcu, android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda oynanabiliyor. Çapulcu, İstanbul silüetinde biber gazı ve cop kullanan polisler ile tazyikli su sıkan TOMA’dan kaçıyor. Simit ve limon toplayan Çapulcu, böylece biber gazının etkisini azaltabiliyor.
“Diren Gezi Parkı” adlı oyun ise bir yap-boz uygulaması. Karışık olarak verilen eylem fotoğraflarının parçaları kaydırılarak fotoğraflar tamamlanıyor.
Bilgisayarlarda ve platformlarda oynanabilmesi beklenen bir başka oyun ise “Chapullers”. Olayların, karakterin gözünden izlendiği FPS mantığıyla oynanan oyunda, mekan tabii ki Gezi Parkı ve Taksim Meydanı. Atatürk’e de atıfta bulunan oyun, medyanın olaylar karşısındaki kayıtsız tutumundan Çarşı Grubu’nun desteğine kadar birçok ayrıntıyı içeriyor.
Henüz yapım aşamasında olan “Chapullers”a ilişkin, oyun içi tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.
Haber
Umut Bavlı