Paralel evrene süzülüyoruz
Bilim dünyasından son dönemde peş peşe gelen yeni keşif ve icat haberleri adeta “insanoğlu nelere kadir!” dedirtecek kadar nefes kesici… İlk çoklu evren, Maryland Üniversitesi ile College Park ve Towson Üniversitesi’nden araştırmacıların ortak çalışmasıyla, laboratuvar ortamında yaratıldı.
Daha önce Duke Üniversitesi’nin “görünmezlik pelerini” projesinde kullanılan malzemeyle benzerlik taşıyan bir “metamateryal” oluşturdular. Işık bu maddenin içinden geçince çoklu evrenler oluşuyor. “Minkowski Uzay Zamanı” adı verilen evrenler bizim evrenimize çok benziyor. Hatta Einstein’in “Görecelik Kanunu”ndaki dördüncü boyut kurallarına sıkı sıkıya bağlılar.
Bu proje oldukça karmaşık gibi gözükse de, deneyin düzeneği son derece basit: Çoklu evrenler, parafin(gazyağı) içerisine karıştırılmış bir kobalt solüsyonunda ortaya çıkıyor. Fakat “Metamateryal” olarak adlandırılan aslında bu sıvı değil. Araştırmanın lideri ve kurucusu Igor Smolyaninov bu sıvının içerisinde düzgün sütunlar halinde uzanan “ferromanyetik nanopartikül”lere, manyetik alan uyguluyor. Işık bu sütunlar içerisinden geçtiğinde uzay-zamanda bir geçit yaratılmış oluyor.
Araştırmacıların sıvı içerisindeki kobalt miktarını dikkatlice ayarlamaları gerekiyor. Sıvı içerisindeki doğal hareketlenmeler yeni kobalt sütunlarının oluşmasına sebebiyet veriyor. Bu da yeni evrenlerin yaratılmasına neden oluyor. Eğer sıvı hareket etmeye başlarsa sütunlar yıkılıyor. Sütunların yıkılması, çoklu evrenlerin bir anda yok olması anlamına geliyor.
Kaynak: http://www.extremetech.com/extreme/147110-physicists-create-worlds-first-multiverse-of-universes-in-the-lab
Etiketler: Paralel evren, çoklu evren, uzay-zaman, metamateryal, Minkowski Uzay Zamanı, nanopartikül