Siyonist Zuckerberg
Genç yaşında kurucusu olduğu Facebook ile milyarlarca dolarlık bir sermayeyi yönetmeye başlayan Mark Zuckerberg’in yakın zamanda yaptığı en büyük yatırımlardan biri Whatsapp’ı almak oldu. Bu ünlü uygulamayı satın alırken 19 milyar dolar ödeyen Zuckerberg, İran’dan gelen bir haberle şaşırdı. İran hükümeti anında mesajlaşma uygulaması WhatsApp’i, sahibi Mark Zuckerberg’in “Amerikalı bir siyonist” olduğu gerekçesiyle yasakladı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan rejim yetkilisi durumu direkt olarak Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’e bağladı. İnternet Suçları Komitesi başkanı Abdulsamed Hurremabadi, “Bu gelişmenin sebebi WhatsApp’i satın alan Facebook’un sahibinin Amerikalı bir siyonist olması” dedi.
Türkiye’de ve dünyada yasaklar
İnternet erişim yasakları son dönemde dünya gündemini en çok meşgul eden konulardan biri. Türkiye’de yasa dışı ses kayıtlarının internet ortamına düşmesiyle birlikte, iletişim yasakları konusunda sıkı tedbirler gündeme geldi. Tartışma yaratan Twitter yasağının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından gözler, bir süredir yasak olan Youtube’da.
Diğer yandan internet yasağı uygulayan başka ülkeler de var. Bunlardan biri Suudi Arabistan. Sudi Arabistan’da başta ahlaki değerlere uymayan, pornografik siteler olmak üzere dört yüz binden fazla siteye erişim engellenmiş durumda. Bir başka İslami rejim olan İran’da internet yasaklarına uymayan 4 kişinin idam edildiği biliniyor.
Küba internet yasağının en yoğun şekilde hissedildiği uygulayan ülkelerden biri. Ülkede internet sadece devletin izin verdiği erişim noktalarından sağlanıyor. Küba’da vatandaşın internette kullanacağı kelimeler, yapacağı aramalar filtreli. Ayrıca Küba’da yüksek mevkili devlet görevlisi olmayanların internete bir içerik yüklemesi de yasak. Ülkede internete erişim oranı yüzde 2 olarak gerçekleşiyor.
Dünyanın internet sansürünün ve buna uymayanlara verilen cezaların en ağır olduğu ülkelerden Çin’de hükümet karşıtı bloglara veya Facebook, Twitter gibi sitelere erişimin cezası ömür boyu hapse kadar varıyor. Diğer yandan Kuzey Kore’deki bütün internet siteleri de devlet kontrolü altında bulunuyor. 24 milyon nüfusu olan ülkenin sadece yüzde 4’ü internete erişim sağlayabiliyor.