Sizi kim gözetliyor
Uzaydan alınan mavi-beyaz hareli ilk gezegen fotoğraflarının, o gün yarattığı heyecanı tarih kitapları dile getiriyor. Aradan çok geçmedi ama atılan adımlar o kadar radikal değişikler yaratabildi ki, şaşırmak artık lügatdan silindi. Bugün, uzaydan, dünya üzerinde hareket eden her şeyin fotoğrafını çekmek mümkün. Örneğin yer küreden 800 km uzaklıkta bir uydu sayesinde FedEx, teslimat kamyonunu takip edilebiliyor.
Skybox adlı firma Silikon Vadisi’nde ucuz, küçük ve ultra-verimli görüntüleme uydu filosu kurmaya hazırlanıyor. Skybox, ticari uzay görüntüleme pazarından 2018’den itibaren 4 milyar Dolar gelir elde etmeyi planlıyor. Dünya yörüngesindeki altı adet küçük çaplı uydu sayesinde Skybox’ın günde iki kez elde edeceği neredeyse gerçek zamanlı görüntüler şirketin mevcut maliyetinin bir kısmını bir günde çıkardığı anlamına da geliyor. Uydu ağı gezegendeki üretimi alt üst edecek, ekonomiyi dönüştürecek ve hatta geleceği öngörmemize yardım edecek verileri an be an aktaracak.
Gezegenin yörüngesinde durmadan dönen 1000’den fazla uydu bulunuyor. Bunlardan ortalama 100 tanesi dünyaya görsel data gönderiyor, yalnız 12 tanesi yüksek çözünürlüklü fotoğraflar (her pikselin bir metrekare ya da biraz daha azına denk geldiği görüntüler olarak tanımlanıyor) ulaştırabiliyor. Bu 12 adet uydunun 9’u uzay tabanlı görüntü pazarına yılda 2,3 milyar Dolar kazandırıyor. Pazarın yüzde 80’i ABD tarafından kontrol ediliyor.
2013 başında, Washington, görüntüleme bütçesinde kesintiye gitti. Pazarın iki büyük oyuncusu olan DigitalGlobe ve GeoEye, (yeryüzü görüntüsü sağlayan 9 uydunun 5’ni işletiyorlar) birleşmek zorunda kaldı. Şu sıralar, yeryüzünde belirli bir yerin görüntüsünü isteyecek olursanız, aklınızda olsun, haftalar hatta aylarca yanıt alamayabilirsiniz. Bu işin bir yüzü. Bir de diğer yüzü var ki, her hareketimiz izleniyor. Saklanacak yer yok.
Bireylerin ya da iş dünyasının her gün uğraştığı pek çok ekonomik ve çevresel önemli hareket, perakende satış için nakliye edilen mallardan tutun, ağaçların kesilmesine, akşam olunca ışıkların yanmasına kadar her şeyin uzayda alınmış bir kaydı ve görüntüsü var. Yani büyük veri şirketlerinin interneti süratle taramaları, işlem kayıtları ve diğer online kaynaklar, ufacık ipuçlarını toparlayarak müşteri davranışlarını ve ekonomik üretimi dünyanın her yerinde şekillendirenler ve daha kullanılmayan pek çok bilginin kaynağı ve hatta şirketlerin ve hükümetlerin saklamaya çalıştıkları da dahil olmak üzere hepsi boşlukta asılı duruyor!
Skybox ne yapacak, nasıl yapacak? Stanford’dan mezun gençler, yeni uydular inşa edecekler. Amaç, dünyanın etrafında görüntüleme uydularından bir halka oluşturmak. Teknolojinin iki yüzü var, biri devrim diğeri tehlike.
Kaynak: http://www.wired.com/wiredscience/2013/06/startup-skybox/