Spam siteler artıyor
Dünya üzerindeki internet yatırımları ve online harcamalar sürekli artıyor. Konuyla ilgili yapılan bir araştırma, dünya e-ticaret hacminin yıllık 1 trilyon dolara yaklaştığını, birkaç sene içerisindeyse 4 trilyon dolara kadar yükselebileceğini gösteriyor. Bu süreç bir yandan şirketleri dijital pazarlama teknikleri konusunda yeni stratejiler geliştirmeye iterken, bir yandan da internet sahtekarlığının önünü açıyor. Guardian’ın yakın zamanda yaptığı bir araştırma, sadece Facebook’ta yer alan spam paylaşımların dolandırıcılara her yıl 200 milyon dolar kazandırdığını gösteriyor.
Gelişen bu tehdide karşı, araştırma şirketi Cloudmark’ın yayınladığı güvenlik tehdit raporu önemli veriler sunuyor. Rapora göre dünya genelinde spam gerekçesiyle en sık engellenen internet adreslerinin büyük çoğunluğu Doğu Avrupa merkezli. Bu ülkeler içerisinde özellikle de Belarus, spam sorununun merkezlerinden biri. Buna göre, spam sorununu engelleyebilmek için dünya genelinde bloklanan Belarus sitesinin sayısı 3 milyona ulaşmış durumda.
Yüzde 27’i aşan bir oranda kara liste sorunuyla karşı karşıya kalan Belarus’u takip eden ülkeyse, yüzde 22’yi aşan bloklama oranıyla Romanya. Spam sitelerin bu iki ülke üzerinde odaklanmış olmasının temel sebebiyse, burada alınan güvenlik tedbirlerinin yetersizliği sebebiyle, başka ülkelerde yaşayan internet sahtekarlarının bir çocuğunun IP’sini buraya yönlendirmiş olması. Orantı olarak bu iki ülkenin gerisinde olsa da total sayılar üzerinden bakıldığında ABD de dünyada en çok sitesi bloklanan ülkeler içinde en üst sıralarında geliyor.
Etiketler: internet sahtekarlığı, spam siteler, internet yatırımları