Tablet savaşları
Soğuk savaş geri mi geldi? Akıllı teknolojilerin hayatın vazgeçilmez unsurları haline geldiği dünyamızda politik/ekonomik bloklaşmanın da yine bu teknolojiler üzerinden gelişmesi olağan değil mi?
Bir zamanlar Sovyetler Birliği ile ABD arasındaki siyasi kamplaşma SSCB yıkıldıktan sonra şekil değiştirmiş, kimileri dünyayı “kutupsuz” kalmakla yeniden tanımlamış, eski kamplaşma yerini ekonomik bloklaşmaya bırakmıştı. Temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlanan Doğu Bloku ülkeleri, bir müddet çareyi dünyaya göç vermekte aramış, post-Sovyet dönemini atlattıktan sonra da “iki dünya arasında” kendine yer bulmaya başlamıştı. Yaklaşık 20 yıl içinde kendini hızlıca toparlayıp, SSCB dönemindeki gücünü görece geri kazanan Rusya’nın da durumu benzer. Ancak Rusya bugün farklı bir kamplaşmanın da tarafı. Bu yeni kamplaşmanın adı “akıllı” bloklaşma olabilir mi? Dünyanın ezberini bozacak bu kamplaşmada akıllı teknolojilerin birer araç olarak kullanıldığı yepyeni bir soğuk savaş söz konusu.
Artık taraflar, uzak diyarlardaki destekçi küçük ülkelere füze yüklü gemilerini gönderip, rakip süper güce “inceden” gözdağı vermekle yetinmiyor, küresel bir köye dönüşen dünyada rakibine, onun teknolojisini kullanmayarak veya kendi teknolojisini kullandırtmayarak adeta “ders” veriyor. Son olarak Kırım’da bildiğini okuyan Rusya’ya karşı ABD şirketlerinin ambargoya başlaması Rusları da harekete geçirdi. ABD’nin teknoloji simgelerinden biri olan iPad’in devlet kurumlarında kullanılmasını yasaklayan Rusya, mevcut tabletleri Samsung tabletleriyle değiştirmeye başladı bile. iPad’lerin ABD adına casusluk yapan cihazlar olduğunu vurgulayan Rus yetkililer, Samsung tabletleri, sahip oldukları özel güvenlik mekanizmaları nedeniyle tercih ettiklerini belirtiyorlar.
Yeni soğuk savaşın bu epey “akıllı” döneminde, uluslararası ilişkiler yönünden tehdit algılamasının da değişmeye başladığı aşikar.
Kaynak: Karnaval.com