Türkiye e-imza ile barışamadı
Dünyada giderek yaygınlaşan elektronik imza, Türkiye’de 9 yıldır kullanılmasına karşın yalnızca 770 bin kullanıcı sayısına ulaşabildi.
Kimlik doğrulamada en güvenilir yol olan elektronik imza 2005 yılında kullanıma açıldı. Elektronik imza bankacılık işlemlerinden oy kullanımına kadar pek çok alanda yaşanabilecek her türlü hileyi ortadan kaldıracak tek sistem olarak biliniyor. Elektronik imza ile evinizden oy kullanmak dahil bir çok resmi işlemi güvenli bir şekilde yapabiliyorsunuz.
Tüm bu avantajlarına rağmen ‘e-imza’ şimdilik bir fantezi olmaktan öte gidemiyor. Aradan geçen 9 yılda bu konuda pek yol alamadık. 76 milyon nüfuslu Türkiye’de e-imza kullanıcı sayısı yalnızca 770 bin civarında. Bugün ABD, Güney Kore, Çin, Japonya ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde nüfusun pek çoğu e-imza kullanıyor.
SMS’e güvenmeyin, sonu hüsran olabilir!
Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde ıslak imza yavaş yavaş gündemden kalkarken Türkiye bu konuda kaplumbağa hızıyla ilerliyor. Peki, neden böyle? Söz konusu imza olunca birçok insan hala daha basit yöntemlerle yetiniyor. Kullanıcılar birçok riskli işlemi korkusuzca internet üzerinden yapıyor. Örneğin bankacılık işlemleri SMS doğrulama yoluyla onaylanıyor. Bu yöntemin matematiksel olarak da bir garantisi yok. Kullanılan telefon klonlandıysa banka tarafından gönderilen şifre kopyalayan kişiye de ulaşacak. Böyle bir durumda bankaların sorumluluk almaktan kaçınacağını ve yasal olarak riskin tamamen kullanıcının üzerine yükleneceği çok açık… Dolayısıyla bu yöntem de kullanıcılara garanti vermiyor. Her koşulda e-imza almanız ve kullanmak daha güvenli bir yol ama bu konuda hala bir arpa boyu yol almış değiliz. Oysa gerçek internet güvenliğinin sağlanması için kullanıcı sayısının bir an önce artması gerekiyor.
Elektronik imza nedir?
Elektronik imza, ıslak imza ile aynı hukuksal geçerliliğe sahip kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi ifade ediyor. Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları tarafından sunuluyor.
(Kaynak:PSM)