Unutulmak istemiyorsanız
Birçok şirket bir nesilden bir nesile devredilmeden ömrünü tamamlıyor. Şirketlerin nesilden nesile devredebilmesi için ise geminin kaptanı olan kurucunun daha sağlığında şirketini kurumsallaştırması ve bunu kendi gözleri ile görmesi gerekiyor.
Kurucularının girişim zekası ve liderlik becerileri ile hızla gelişim ve büyüme göstererek bir başarı öyküsüne dönüşen aile şirketlerinin en büyük problemi dağılma tehlikesidir. Başarının sürekliliği, şirketin nesilden nesile sürmesi ise bu başarı nasıl sağlanır?
Ülkemizde 100 yılı deviren şirket sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bu durumun en önemli sebebi kurumsallaşmanın tam olarak sağlanamamasıdır. Dünyanın geri kalanında da benzer sorunlar yaşanması konuyu daha da önemli hale getiriyor. Şirketler kuruluş, gelişme ve büyümede gösterdikleri başarıyı kurumsal varlığın sürekliliğinde gösteremiyorlar.
Bunun birçok sebebi olsa da kurucunun alacağı rol çoğu zaman atlanıyor. Oysa kurumsallaşma sürecinde yapılacak birçok şeyin çözüm odaklı sonuçlar üretmesi kurucu aile büyüğünün tutumuna bağlı olarak değişir. Bir geminin kaptanı olarak düşünülecek kurucu, nasıl ki her türlü hava koşulunda gemisini sağ salim karaya ulaştırdıysa kendinden sonra kaptanın kim olacağını da belirlemelidir. Aksi halde geminin karaya oturma olasılığı yüksektir. Kurucu sağlığında çözüm üretmezse miras, aile üyeleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar, hazırlıksız olma gibi sebeplerle şirket dağılma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Böyle bir sonuçla karşı karşıya kalınmaması için kurumsallık hem bir sorumluluk hem de zorunluluk olarak kurucunun sağlığında devreye alınmalıdır.
Girişimci liderliği ile kurup geliştirdiği şirketinin, kurumsal, nesilden nesile devam eden bir şirket olması için de kurucunun liderliği gerekir. Kurucu, henüz üretken enerjisi varken bir kurumsal yapı oluşturmalı ve bunun gelecek nesillere aktarılacağından emin olmalıdır. Aile anayasası, gelecek nesillere devir planı, profesyonel ve kurumsal bir yönetime geçişin yönetilmesi gibi önemli konulara ancak kurucu aile büyüğünün vizyonu, tecrübesi, girişimci zekası ile yön verilebilir…
Kaynak: Turcomoney.com-Ali Kamil Uzun/ Nesilden Nesile Devam Eden Şirket Yaratmak