Van Gölü bir nükleer santral
Gölde çözünmüş halde 50 bin ton civarında uranyum bulunduğu ve sudan uranyum çekildikçe göl tabanındaki uranyumun çözülmeye devam edeceği bu miktarın giderek artacağı kanıtlandı.
Fırat Üniversitesi (FÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yaman, Van Gölü’nde bulunan uranyumun Türkiye’ye Allah’ın bir lütfu olduğunu belirterek, “Bu uranyumu nükleer santrallerde kullanarak elde edeceğimiz enerjiyle kimya sanayi gibi büyük sanayi kuruluşlarının kurulmasını sağlamakla müreffeh bir ülke haline gelmemiz mümkündür” dedi.
Kilit rol
2010 yılında Van Gölü’ndeki kirliliği araştırmak için yaptıkları araştırmalarda göl suyunda yüksek oranda çözünmüş halde uranyuma rastladıklarını belirten Yaman, Türkiye’nin 2023 hedefinde Van Gölü’ndeki uranyumun kilit rol alabileceğini ifade etti. Yaptıkları hesaplamalarda Van Gölü suyunda çözünmüş halde 50 bin ton civarında uranyum bulunduğunu ve gölden uranyum çekildikçe göl tabanındaki uranyumun çözülmeye devam etmesi ile bu miktarın daha da artacağını söyleyen Yaman, bunun ülkeye büyük bir ekonomik girdi sağlayacağını dile getirdi. Prof. Dr. Yaman, Van Gölü suyunun sodalı olması bakımından çözünmüş halde bulanan uranyumu elde etme işlemlerinin diğer kaynaklara göre daha avantajlı, ekonomik ve çevre dostu olduğunu vurguladı ve “Van Gölü’ndeki uranyumun zenginleştirme aşamasında çevreye tonlarca radyoaktif maddenin atılması söz konusu değildir” dedi.
Kaynak: Türkiye’de Yeniçağ
Etiketler: Van Gölü, uranyum, Fırat Üniversitesi, Prof. Dr. Mehmet Yaman, nükleer santral