Web 2.0 servislerinin sosyolojik açıdan değerlendirilmesi
İçerik Fabrikası yazarı Utku Köse kapsamlı bir çalışma yaparak Web 2.0 servislerini sosyolojik açıdan değerlendirdi. Web 2.0 servislerini pek çok açıdan ele almanın mümkün olduğunu belirten Köse, Web 2.0 servislerinin, bilgisayar kullanıcıları (bireyler) açısından ele alındığında; kişilerin özellikle Internet – Web ortamına olan bağımlılıklarını artırma ve bu kapsamda zamanlarının çoğunu bu ortama saklama gibi eğilimler içerisine girmelerine neden olduğunun dikkat çektiğini belirtiyor ve ekliyor:
“Bu durum, genel anlamda Internet – Web ortamının, özel anlamda ise Web 2.0 servislerinin (özellikle Facebook gibi sosyal etkileşim servislerinin) bağımlılık anlamında pozitif yönde güdüleyen birtakım özellik ve işlevlere sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, Internet – Web ortamına olan bağımlılık konusunda da birçok farklı bilimsel çalışma, ilgili literatürde yerini almaktadır [1 – 4].
Facebook, Twitter gibi Web 2.0 servislerinin, taşıdıkları iletişimsel anlamdaki çekici özellik ve işlevlerinin, bilgisayar kullanıcıları için “sanal” mantalitede etkileşime girip, gerek bilişsel, gerekse duyuşsal anlamda paylaşımlarda bulunabildiği dünyalar – ortamlar oluşturduğu göze çarpmaktadır. Örneğin, Facebook ortamında yer alan kişi profillerinin güncellenmesi, farklı kişi profilleri ile arkadaş olup etkileşime girilebilmesi, bu kapsamda paylaşılan iletilerin, fotoğrafların ve hatta videoların beğenilip yorumlanabilmesi, daha da ileri düzeyde olmak üzere de; gerek metin tabanlı, gerekse video tabanlı çevrimiçi iletişime girilebilmesi gibi avantajlar ve olanaklar, sosyal etkileşim servislerini, bilgisayar kullanıcılarının (bireylerin) gözünde, oldukça çekici ve popüler bir hale getirmektedir.”
Utku Köse yaptığı çalışmada söz ettiği etkileri bireysel kapsamdan çıkarıp toplumsal anlam yüklediğinde özellikle toplum içi insan ilişkilerinde farklı değişim ve gelişmelerin ortaya çıktığını belirtiyor ve bu anlamda teknoloji üzerinden bir sosyolojik çıkarsama da yapıyor.
YAYINA HAZIR, YASAL İÇERİĞİN İLK ADRESİ: İÇERİK FABRİKASI
İçerik Fabrikası, Türkiye’nin ilk ve tek, “yayına alınmaya hazır” ve “yasal” içerik satış platformudur. Hazır İçerik’ten kastımız şu: Kullanıcıların başlık, spot ve giriş kısmını görebildiği, ödemelerini yapar yapmaz satın alım gerçekleştirebilecekleri ve hemen yayınlayabilecekleri içeriklerdir. Aylık düzenli ya da ihtiyacınız olan sürede/sürelerde de istediğiniz içeriği talep edebilirsiniz.
İçerik Fabrikası’nda 100’den fazla yazar, binlerce içerik, onlarca fotoğrafçı, yaratıcı editör, tasarımcı ve uygulamacı yer alır. İç ve dış müşterilerine ulaşmak isteyen kurumlar özel olarak hazırlanmış içeriği, istedikleri konu, format ve tasarımda bu platformdan temin edebilirler. İçerik Fabrikası’nda aradığınız içerik yoksa ayrıca ısmarlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra istediğiniz temada, röportaj siparişi de verebilirsiniz. Talep formunu doldurmanız yeterli… Hazır ve özel yazı siparişlerinizin yanı sıra editör ve yazar havuzundan da talepte bulunabilirsiniz. Editörlerimiz sizin için uzaktan ya da belirli süreli olarak kurumunuzda hizmet verebilir.
YAZAR HAKKINDA
Ulusal ve uluslararası platformda çok sayıda akademik makale, kitap, kitap bölümü ve bildiri çalışmaları olan Utku Köse; Uşak Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda; Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Merkez Müdürü olarak görev yapıyor. Utku Köse’nin genel uzmanlık ve araştırma konuları arasında başta Yapay Zekâ olmak üzere, optimizasyon, Kaos Teorisi, uzaktan eğitim, e-öğrenme ve ilgili teknolojiler, bilgisayar eğitimi ve bilgisayar bilimleri yer alıyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARINDAN
- Bulut Bilişim kavramına genel bir bakış
- Responsive Web nedir?
- Bir arama motoru ne ister?
- Web”in Tarihsel Gelişimine Kısa Bir Bakış
- Internet Teknolojisinin Tarihsel Gelişimi
- The Algorithm Concept (for Computer Programming)
- Web Kavramı ve Web”in Evrimi (Web 1.0, Web 2.0, Web 3.0, Web 4.0)
- İnternet ve geleceğe dair temel öngörüler*