Yaratıcı reklam eşittir…
Reklam dünyasında yaşanan gelişmeler, pazarlama alanında bugüne kadar bildiklerimizi rafa kaldırıyor. Tüketici psikolojisindeki hızlı değişim, şirketleri yeni pazarlama stratejileri geliştirmeye itiyor. Reklam performansı konusunda yapılan araştırmalar ise yürütülen stratejilerde yaratıcılığın satışa olumlu etki ettiğini kanıtlıyor.
Sosyal medya ve akıllı cihazlar sıradan insanın yaratıcılığını tetiklerken, yaratıcı olmak zorunda kalan reklamcıların işi daha da zorlaşıyor. Ancak yaratıcı reklam kampanyası yürütmeyi başaran şirketler, çalışmalarının meyvesini toplamayı başarıyor. McDonald’s’ın reklam performansını ölçen güncel bir araştırma, şirketin satış grafiğinde yaratıcılığın ne kadar önemli etkisi olduğunu gösteriyor.
Bahsi geçen araştırma, 6 yıllık uzun bir süreçte toplanan verilerle gerçekleştirildi. Ocak 2007 – Mayıs 2013 tarihleri arasında bir mağazanın satış grafiğini sistemli olarak inceleyen uzmanlar, doğru bir kampanya yönetimiyle mağaza satışlarının yüzde 47 oranında artış sağladığını kaydetti. Çalışmayı Charles Young adlı bir reklam araştırma liderliğinde uzman bir ekip gerçekleştirdi ve çalışma sonuçları ABD’deki reklamcılık konferanslarında büyük ilgiyle karşılandı. Young ve analiz ekibi, yaratıcı pazarlamanın satış üzerindeki etkisini ampirik verilerle kanıtlamayı başardı.
“Reklamın test edilerek satış tahmini: Bir McDonald’s vakası” başlıklı çalışma McDonald’s tarafından yayınlanan 441 reklamı mercek altına aldı. Bu reklamların içeriğini, rakip firmaların 1,500 reklamıyla karşılaştıran uzmanlar ayrıca 180 binden fazla kişiyle müşteri görüşmesi gerçekleştirdi. Araştırmada McDonald’s grafiği satış ivmesi, kalori içerikli iletişim, marka iletişimi ve reklam mesaj stratejisine göre mercek altına alındı.
Yapılan analizler, ortalama reklam kalitesinin satış üzerinden doğrudan etkisini gösterdi. Buna göre marka mesajlarının yoğunlaştığı aylarda ortalama satış grafiği yükselmeye başlıyor. Bu farklılık belirli dönemlerde yüzde 47’ye varan bir artışı beraberinde getiriyor. Projeyi yürüten ekibin temel savunusu, güçlü ve stratejik mesajlar içeren kaliteli reklamların tüketiciyi hizmet almaya ittiği yönünde. Buna göre, insanlar kendilerine iyi vakit geçiren reklamlara daha hızlı cevap veriyorlar ve bu tip durumlarda reklamın iletmeye çalıştığı mesaj daha kalıcı oluyor.