Yardım et
Yardım iyi midir değil midir? Ciddi bir tartışma konusu! Yanlış anlaşılamasın, yardım etmenin kötülüğünden söz etmiyoruz. Konu şu, yardım etmek fakirleri ekonomiye kazandırır mı, yoksa yardım etmek onları üretim yerine tembelliğe mi sürükler… Bu tartışma ekonomi dünyasının en seksi konularından biri.
İlginçtir 4 ekonomist (Paul Niehaus, Rohit Wanchoo, Michael Faye ve Jeremy Shapiro) “GiveDirectly” (aracısız ver) adlı şirketi, dünyadaki tüm fakirlere yardım etmek üzere hayata geçirdi. Şirket merkezi, Google’ın Mountain View kampüsünde. Ciddi bir yardım akışı sağlamış görünüyorlar. Aslında yardım etmeyi kurumsallaştırmışlar, aradaki menfaat sağlayan unsurları temizlemişler. Amaç yardım gitmesi, yardımın yerini bulması.
Tartışmaya gelince, İngiliz Uluslararası Kalkınma Departmanı, nakit transferlerinin “doğrudan yoksulluk, açlık ve eşitsizliği azalttığı”nı ve son 15 yıldır “Ana akıma karşı doğru kalkınma politikası marjları” fikrinden hareketle “sessiz bir devrim” gibi ilerlediğini kaydeden bir inceleme yayımladı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün resmi rakamlarına göre; yalnızca 2011 yılında Afrika’ya bu yolla gönderilen yardım miktarı 51 milyar Dolar.
GiveDirectly Kenya modelinin adı: “Koşulsuz Nakit Transfer Programı”. Her eve karşılıksız olarak tek seferde 1,000 Dolar. Bu yardımların geri ödeme planı yok, aracısı yok ve kefalet gerekmiyor. Kenya’daki hiçbir sivil toplum örgütüyle bir bağı da bulunmuyor. 2007 Nairobi Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Enstitüsü’nün verdiği bir lisansla gerçekleştirilen yardımların sayısı 1997’de 836’dan 2005’de 4,099’a çıkmış. Yardımlar, sadece ya nakit ya da M-PESA adı verilen fakirlerin uygun gördükleri zaman kullanabilecekleri mobil parayla doğrudan gönderiliyor.
GiveDirectly kurucuları hayallerinin çok büyük olduğunu söylüyor: “Kendinizi USAID ve Dünya Bankası gibi büyük fonları etkileyebilen bir milyar Dolar’lık bir örgüt gibi düşünün. İnsanların birbirine yardım etmek, el uzatmak konusundaki düşüncelerini dönüştürmenin iyi bir yolu. GiveDirectly’nin geliştirdiği bu modelle milyonlarca Dolar’ın bir anda el değiştirmemesi için hiçbir neden yok!”
Kaynak: http://www.fastcompany.com/3009034/giving-and-relieving-how-givedirectly-cuts-out-the-middleman