Yeni dönem yeni işler
Şirketlerin gözde departmanları yıllara, ekonomik duruma, teknolojiye ve hatta krizlere göre değişiyor. Bugünün en gözdeleri, her zaman popülaritesini koruyan satış ve pazarlama departmanları, insan kaynakları, bilgi teknolojileri, müşteri ilişkileri, kurumsal iletişim. Her dönem ekonomik gelişmenin ulaştığı seviyeye, ülkenin ekonomik şartlarına, sosyal gelişmelere ve teknolojinin kullanımına göre şirketlerde popüler olan departmanlar da değişiklik gösterir. Hemen hemen her departmanın ve o departmanda çalışanların altın yılları olmuştur. Üretim, finans, satış, pazarlama, insan kaynakları, iş geliştirme.
İş yaşamında değişim
Xerox Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Gülnur Baykurt, değişimi şöyle anlatıyor:
“Bu dönemde, kalite kontrol ve insan kaynakları departmanları, iş süreçlerini optimize etme ve kayıt altına alma çalışmaları ile ön plana çıktı. 1990’lı yılların sonunda, şirketlerin otomasyon ihtiyaçlarının artması, teknolojinin iş hayatında daha sık kullanılmaya başlanması ile şirketler iş süreçlerini bilgisayar üzerinden takip etmeye başladılar. İnsan kaynakları departmanları, teknolojiye hakim, nitelikli işgücünü çekebilmek için kendilerini daha çok göstermeye, şirketlerini tanıtmaya yönelik işler yapmaya başladılar. Bu dönem, özellikle hızlı tüketim malları ve hızla gelişen bankacılık sektörüne nitelikli eleman kazandırabilmek için insan kaynakları departmanlarının yoğun bir çaba içinde oldukları dönemdi. Şirketler, yetenekleri kendilerine çekebilmek ve çalışanlarını daha profesyonelce yönetebilmek için insan kaynakları uzmanı arıyorlardı.
E-Ticaret dönemi
Yeni yüzyılın ilk on yılı, iş dünyasında, bilgisayarın, internetin her sektörde yaygın ve etkin olarak kullanıldığı, büyük şirketlerin ERP (kurumsal kaynak planlaması) projelerinin içine daldığı, e-ticaret gibi yeni iş modellerinin yaratıldığı yıllar oldu. Bu dönemde, bilgi işlem, satış, pazarlama ve insan kaynakları yine ön plana çıkan departmanlardı. 2005’den sonra, servis ve satış sonrası hizmetler hiç olmadığı kadar önem kazandı ve müşteri ilişkileri departmanları öne çıkmaya başladı. Şirketler, farklılıklarını müşteri ilişkilerine verdikleri önemle göstermeye çalıştılar. Birbiri ardına çağrı merkezleri açıldı, ücretsiz müşteri hatları kuruldu. Müşterinin kral olarak algılandığı ve şirket içi, iş süreçlerinin müşteri ilişkileri bölümlerinden gelen verilerle yönetildiği bir dönem yaşandı.
2010 sonrasından bugünlere geldiğimizde ise internetin kullanım düzeyinin artışı ile beraber, sosyal medya denilen olgunun hayatımıza girmesi, iş hayatının ve sosyal yaşamın akışını değiştirmeye başladı. İnternet ve sosyal medyanın giderek etkinliğinin artması, kurumsal iletişim bölümlerini şirket içinde söz sahibi ve gündemi belirleyen departmanlar haline getirdi. Kurumsal iletişimin, satış ve pazarlama ile doğrudan entegre olduğu bir dönem yaşamaya başladık.”
Kaynak: Hürriyet Kampüs
Etiketler: insan kaynakları, iş geliştirme, kariyer planlamaları