‘Sosyal Sorumluluk’un departmanlar arası macerası
İçerik Fabrikası yazarı Bora Ersezen şirketlerde uygulanan sosyal sorumluluk projelerini kurumsal departmanlar bazında aşama aşama kaleme alarak özel kurumların içinde yaşadıkları devinimi anlatıyor.
Kısa zaman içinde şirketlerin yönetim departmanlarında sosyal sorumluluk projeleri görevini hangi departman üstlenir, nasıl yapılır, konu kimin görev tanımına girer gibi çeşitli soruların dönmeye başladığını belirten Bora Ersezen, “sosyal sorumluluğu sürdürülebilir kılmanın yolu nedir” gibi stratejik konuların önem kazandığını yazısında aşamaları şu şekilde belirtiyor:
1 – Aşama: İdari İşler Departmanı
Bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmek isteyen firmalar, ilk etapta sevk ve idare organizasyonun daha kolay olabileceği ve personelin de etkin katılım göstermesi gerektiğini göz önünde bulundurarak yetkiyi idari işlere verdi. Ancak uygulamaya geçirilen projelerin sayılarındaki artış, idari işler çalışanlarının konu ile ilgili kısıtlı bilgiye sahip olması nedeniyle sorumluluk çalışmaları kısa sürede bu departmanın görev alanından çıkarıldı.
2 – Aşama: İnsan Kaynakları Departmanı
Sosyal Sorumluluk projeleri büyüyüp gelişme göstermeye başlayınca ve şirket personeli de bu çalışmalarda daha fazla yer almak isteyince bu sefer iş, İnsan Kaynakları departmanlarına kaldı. Ve süreç adeta bambaşka bir boyut kazandı. Daha çok personel özlük işleri ve kariyer ile ilgili eğitim programları konularında desteklemeler yapan bu departman, ya konu ile ilgili konuklar çağırmak suretiyle seminerler yapmaya veya sivil toplum kuruluşları ile paydaşlıklar kurarak, personelin iş zamanı dışında kalan günlerinin işlevsel hale gelmesi ve topluma bir katkı olarak ortaya çıkmasını sağladı ama bu seferde, ortak projeler, hibeler, sponsorluklar ve PR devreye girince İnsan Kaynakları departmanı da yetersiz kalmaya başladı ve başka bir organizasyon yapısı üzerinde çalışılmaya başlandı. Ne mi oldu? Bakalım hangi aşamaya geçildi.
Sosyal sorumluluk büyüyen ve büyüdükçe bir çığ haline gelen yapı olmaya başlayınca ne mi oldu? “3. Aşama: Kurumsal İletişim Departmanı ve 4 – Aşama: …ve sonrası nereye gider?”i okumak için İçerik Fabrikası’ndan bu içeriği yasal olarak indirebilirsiniz.
YAYINA HAZIR, YASAL İÇERİĞİN İLK ADRESİ: İÇERİK FABRİKASI
İçerik Fabrikası, Türkiye’nin ilk ve tek, “yayına alınmaya hazır” ve “yasal” içerik satış platformudur. Hazır İçerik’ten kastımız şu: Kullanıcıların başlık, spot ve giriş kısmını görebildiği, ödemelerini yapar yapmaz satın alım gerçekleştirebilecekleri ve hemen yayınlayabilecekleri içeriklerdir. Aylık düzenli ya da ihtiyacınız olan sürede/sürelerde de istediğiniz içeriği talep edebilirsiniz.
İçerik Fabrikası’nda 100’den fazla yazar, binlerce içerik, onlarca fotoğrafçı, yaratıcı editör, tasarımcı ve uygulamacı yer alır. İç ve dış müşterilerine ulaşmak isteyen kurumlar özel olarak hazırlanmış içeriği, istedikleri konu, format ve tasarımda bu platformdan temin edebilirler. İçerik Fabrikası’nda aradığınız içerik yoksa ayrıca ısmarlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra istediğiniz temada, röportaj siparişi de verebilirsiniz. Talep formunu doldurmanız yeterli… Hazır ve özel yazı siparişlerinizin yanı sıra editör ve yazar havuzundan da talepte bulunabilirsiniz. Editörlerimiz sizin için uzaktan ya da belirli süreli olarak kurumunuzda hizmet verebilir.
YAZAR HAKKINDA
2003’ten bu yana gençlik ve kadınlarla ilgili çalışmalarına devam eden Bora Ersezen, JCI İstanbul, Kipder ve Kalder’in üyesi. Halen 2 sivil toplum kuruluşunda aktif olarak sürdürdüğü çalışmalarını son yıllarda kişisel gelişim, Kurumsal Sosyal sorumluluk, halkla ilişkiler ve İnsan kaynakları projeleri üzerine yoğunlaştırdı. Değişik birçok alanda yazmaya, üretmeye ve proje geliştirmeye devam ediyor. Detaylı bilgi için İçerik Fabrikası
YAZARIN DİĞER YAZILARINDAN
- Kamu yönetimde sosyal sorumluluk anlayışı ve bakışı
- Fuarların sosyal sorumluluk boyutu ve sivil toplum kuruluşları
- Bir şirket içi personel proje yapım aşamalarına bakış
- Bireysel sosyal sorumluluk
BENZER YAZILAR
- – Yönetim danışmanları ve şirketlerde değişimi yönetmek
- – “Marifet STK’da başarmak”
- – Toplumsal yapılar ve sosyal sorumluluk projeleri