Bekle bir araştırayım
Dünya genelinde bir milyardan fazla akıllı telefon, 400 milyona yakın tablet bilgisayar kullanıcısı var. Her geçen gün artan bu sayıların sadece birkaç yıl içerisinde tablet bilgisayarda 760 milyona, akıllı telefonda 3 milyara ulaşması bekleniyor. Kulağa ilk anda inanılması güç gelen bu veriler tüm davranış kodlarımızı değiştiriyor. Yapılan pazar araştırmaları tüketicilerin yüzde 88’inin bir mal ya da hizmeti satın almadan önce Google’a danıştığını gösteriyor. Google verilerine göre ortalama bir müşteri karar vermeden evvel en az 10 kaynağa danışıyor.
Değişen eğilimler firmaları bu dönüşüme ayak uydurmaya mecbur kılıyor. Artık müşterilerini daha iyi tanımak zorunda olan firmalar bu dataları tahlil etmeye çalışırken bir takım akıllı çözümler üretiyor:
Bütüncül ölçüm uygulamak: Çoğu zaman reklamlar, tek parça ve bütüncül spotlarıyla aklımızda kalırlar. Örneğin bilgisayarınızda “ailece yolculuğa çıkmak” yazdığınızda “iki çocuk ücretsiz” ilanı olan bir otel gördünüz. İlk anda çekici bulsanız da almaktan vazgeçtiniz ve bir süre daha araştırma yapmaya karar verdiniz. İki hafta sonra bir daha o siteye geri döndüğünüzde sitenin sizi hatırlaması ve “iki çocuk ücretsiz” teklifi olan aile yolculuklarını sunması gerekir. Eğer bunun yerine, iş seyahatleri önermeye kalkarsa doğru hedefe götürmüş olmayacağı kesin. Yapılan araştırmalar Google kullanıcılarının, yüzde 90’ının diğer kullanıcıların ne aradığını daha iyi anlamak için otomatik tamamlama formundan yararlandığını gösteriyor. Bu formdaki kalıplar sitelere kullanacakları spotları bulmasında önemli derece yardımcı oluyor.
Pazarlama kanalına doğru değeri katmak: İstatistiklere göre pazarlamacıların sadece yüzde 14’ü “son tık” analizinin etkinliğine merak duyuyor ve yüzde 50’si satın almayı etkileyen bu ölçümü gerçekten kullanıyor. Kullanıcı bir mal ya da hizmeti satın almadan önce birden fazla sitede araştırma yapabilir. Ancak nihai kararını vermesinde “son tık” olarak ziyaret ettiği sitenin etkisi çok büyüktür. Bu anlamda firmalar pazarlama kanallarını etkin kullanabilmek için kullanıcılarını kendilerine yönlendiren son tık konusunda stratejiler geliştirmeye yöneliyorlar.
Yap, ölç, tekrarla: Taramalar, yazılar, görüş ve bağlantılar ölçmemiz gereken dataları karmaşıklaştırıyor. Bunun bir sonucu olarak da pazarlama uzmanlarının şirketlerine rapor vermelerini zorlaştırıyor. En baştaki tatilci aile örneğine geri dönecek olursak, eğer “ücretsiz iki çocuk” teklifi sunulan ailelerin yüzde 17’si bu paketi almışsa firmanın bu veriyi optimize edecek etkin yöntemler geliştirmesi gerekir. Güncel araştırmalar online satışların yüzde 60’ının kullanıcı ile marka arasındaki çoklu etkileşimin ardından gerçekleştiğini gösteriyor. Bunun anlamı firmalara müşterilerinin davranış kodlarını ölçmek konusunda sürekli bir sorumluluk getiriyor.