Dilsiz Türkiye
Kurslara gidiyoruz, para ve zaman harcıyoruz ama İngilizceyi konuşabiliyor muyuz? Türkiye ekonomisinin büyümesi şirketleri küresel pazarlara yönelttikçe, “iş” İngilizce ile yapılır hale geliyor. Ancak Türkiye hala İngilizce konuşamıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü rakamlarına göre 67 bin öğrenci İngilizce öğreniyor. Öğrenci başına ortalama bin 500 lira harcandığı kabul edildiğinde Türkiye’de İngilizce eğitimine yıllık 100 milyon lira para harcanıyor.
Bu durumu, açıklanan raporlar da destekliyor. En son İngilizce Yeterlilik Endeksi raporu, dünyanın 41 şehrinde 7 dilde yabancı dil eğitimi veren EF Education First Uluslararası Dil Merkezleri tarafından yayınlandı. Bu yıl 3ç kez hazırlanan endekste 750 bin test sonucu dikkate alınarak ülkeler sıraya konuldu. Ülkeler, yeterlilik düzeylerine göre 5 kategoriye ayrıldı. Türkiye, 60 ülke arasında 41’inci sırada yer aldı. Bu sonuçlarla Macaristan, Malezya, Singapur, Uruguay, Sri Lanka, Peru gibi ülkelerin gerisine düştü. Listenin ilk sırasında İsveç var. Son sırada ise Irak.
Skorlar iç açıcı değil
Yine bu endekse göre Türkiye son altı yılda İngilizce yeterlilik düzeyini en çok geliştiren ülke. Fakat bu gelişme, çok düşük yeterlilik düzeyinden düşük yeterlilik düzeyine geçişle sınırlı. Dünyanın en çok kullanılan İngilizce yeterlilik ölçme sınavı TOEFL’da da Türkiye’nin ortalama skoru iç açıcı değil. Ocak-Ekim 2012 yılı TOEFL testi sonuçlarına göre Türkiye’nin TOEFL skoru 75. Türkiye bu TOEFL skoruyla 60 puan skoru olan Irak’ın bir basamak üstünde. 77 puan skoru olan Ermenistan’ın bir basamak gerisinde. En yüksek TOEFL skorunun 120 ve en düşük skorun da 60 olduğu düşüldüğünde bu TOEFL skorunun “iyi” olduğu söylenemez. Türkiye’nin 2011 yılı IELTS skoru ise 5,8.
Kaynak: Dünya Gazetesi
Etiketler: yabancı dil, İngilizce, özel kurslar, iş yaşamı