Duy da inanma!
İletişim teknolojileri öyle bir boyut kazanacak ki yakın gelecekte 50 milyondan fazla cihaz birbiriyle konuşacak. İnsanlar, makineler, cihazlar, evler, arabalar ve hatta hayvanlar görünmeyen ağlarla birbirine bağlanacak.
Dijital dönüşüm geleneksel iletişim anlayışını yerle bir etmeyi sürdürüyor. İnsanlardan sonra sırada makine ve cihazlar var. Hem insanlar hem de cihazların internet üzerinden iletişim kurabilmeleri iletişim trafiğini de inanılmaz boyutlara ulaştıracak. Yapılan tahminlere göre 2020 yılında dünyadaki tüm sahillerde bulunan kum tanelerinin 57 katı kadar veri üretilecek. IDC tarafından yapılan başka bir araştırma 2020 yılında bugün üretilen verinin 15 katı kadar, bir başka ifadeyle 40 trilyon GB civarında veri üretileceğini gösteriyor. Bu verinin büyük çoğunluğunu ise cihazlar ve makineler üretecek. 2008 itibarıyla 48 milyon civarında olan M2M (makineden makineye) ağ bağlantısının ise 2014’te 187 milyona ulaşması bekleniyor.
Diğer taraftan hızlı dönüşüm mobil veri trafiğini de artırıyor. Yapılan araştırmalara göre artan internet trafiğinden en büyük payı video alıyor ve bu artış yakın gelecekte daha da hızlanacak. Cisco Görsel Ağ Endeksi tahminlerine göre 2016 yılında akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve diğer taşınabilir cihazlar küresel mobil veri trafiğinin yüzde 90’ını kapsayacak. 2016 itibarıyla tüm internet trafiğinin yüzde 90’ı ve mobil veri trafiğinin üçte ikisi video içeriklerinden oluşacak. Bugün yüzde 52 olan global mobil video veri trafiği 2017’de yüzde 66’ya yükselecek.