Eko kavga büyüyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Harvard Üniversitesi’nin Türk Profesörü Dani Rodrik arasında başlayan büyüme tartışmasına diğer ekonomistler de katıldı. Mağfi Eğilmez de dün twitter hesabından konuya dair eski bir blog yazısını yayınladı.
Bakan Şimşek ile Profesör Dani Rodrik arasındaki tartışma sona erse de konu dallanıp budaklanmaya devam ediyor. Konuya birçok ekonomist ve gazeteci dahi olurken The Economist dergisi de yayınladığı bir makalede Türkiye’ye ilişkin 10 yılda 3 kat büyüme ibaresini reel olarak %63 büyüme olarak revize etti.
Kim ne dedi?
- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Türkiye ekonomisi 10 yılda 3.5 kata yakın artarak 230 milyar dolardan 786 milyar dolara çıktı.
- Profesör Dani Rodrik: 2002’de 73 milyar lira olan ekonomik büyüklük, aradan geçen 10 yılda reel olarak yüzde 63 artış göstererek 118 milyar liraya çıktı.
- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Uzun süre finans sektöründe profesyonel olarak çalıştım ve gelir değerlendirmelerini hep dolar üzerinden nominal olarak yaptım.
- Profesör Dani Rodrik: Zaman içinde karşılaştırma yapabilmek için reel GSYİH hesabının kullanılması gerekir.
- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Kişi başı GSYH karşılaştırmaları dolar cinsinden cari fiyatlarla veya satın alma gücü paritesi bazında yapılır. Dolar bazında Türkiye’de kişi başına milli gelirin 3 kat arttığı inkar edilemez. 90’lı yıllarda toplam faktör verimliliğinin katkısı yüzde 10 civarında, son 10 yılda ise toplam faktör verimliliğinin katkısı yüzde 40 civarında.
Mağfi Eğilmez: Ekonomik gelişmeyi bu şekilde sunmak bize özgü değil. İnsanlık son on yılda hep birlikte kendisini aldatmaya karar vermiş ve sanal büyümeyle reel büyümeyi birbirine katarak konuyu böyle sunmayı tercih etmiş bulunuyor. Türkiye’deki refah artışı refah artışı günlük hayatın içinde belirgin bir şekilde görülüyor. Ancak bu büyüme 3-4 kat olmadığı gibi, işin içine nüfus artışı da girdiği için kişi başına milli gelir artışı %44 ile sınırlı kalıyor.