Her işimiz acil
Dünyada acil servislere en fazla başvuran ülke olmamız nedeniyle SGK ve Sağlık Bakanlığı yeni tedbir almaya hazırlanıyor. Bundan böyle acil servise başvuran hastalardan durumları acil görülmeyenlerden de muayene katılım payı alınacak.
SGK ve Sağlık Bakanlığı’nın çalışmasıyla getirilen düzenleme ile acil servislerdeki yığılma önlenmeye çalışılıyor. Artık hastanın acil olup olmadığına “triyaj” sistemiyle karar verilecek ve durumu acil olmayan hasta katılım payı ödeyecek. Poliklinik muayenelerindeki katılım payını ödemek istemeyen ya da ödeyemeyen hastalar, katılım payının alınmadığı acil servislere başvuruyor; bu durum da acil müdahale gerektiren hastaların tedavisini aksatıyordu.
Hekimle hasta karşı karşıya
Acil sağlık hizmeti talep eden hastaların başvuru sırasına göre değil tıbbi durumlarının acilliğine göre tedavi edilmelerini esas alan triyaj uygulamasıyla acil serviste hekim, muayene ettiği hastanın acil olup olmadığını sistemde işaretleyecek. Eğer hekim hastayı “acil” olarak tanımlamamışsa, hasta sistem tarafından poliklinik hastası olarak algılanacak ve eczaneden ilacını alırken muayene katılım payını da ödeyecek. Hasta para ödemek zorunda olduğunu eczaneye gidene kadar bilmeyecek.
Hekimler yorgun ve tedirgin
Halen bir nöbette tek başına 600 hastaya hizmet vermek zorunda bırakılan acil servis doktorları var. Acil servise gelen hastadan katılım payı alınıp alınmayacağına ilişkin kararın hekime bırakılıyor olması acil servis hekimlerinin tedirginliğini artırıyor. Hekime yönelik şiddet vakalarının büyük çoğunluğu, katılım payı uygulamasından önceki dönemde de acil servislerde gerçekleşiyordu. Ankara Tabip Odası’nın 2010-2011 “Hekimlere ve Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet Raporu”na göre toplam şiddet vakalarının yüzde 36’sı acil servislerde ve polikliniklerde yaşandı.
Avrupa Acil Tıp Birliği’nin yaptığı bir açıklamaya göre de, acil servislerde şiddet vakaları daha fazla. Hastalar “tedavi yetersizliği” gerekçesiyle şiddet içeren davranışlarda bulunuyorlar. Ancak bu yetersizliğin gereksiz acil başvurudan yani kendilerinden kaynaklandığı Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de bilinmiyor.
Acil’e başvuruda rekor
SGK verilerine göre, her üç hastadan biri acil servise başvuruyor, 2011’de ise bu sayı 90 milyon civarındaydı. Üniversite hastanelerinde 2010 ve 2011 yıllarında acil servise başvuru oranı yüzde 10 ve 12, özel hastanelerde yüzde 15 ve 16 ve kamu hastanelerinde ise yüzde 28 ve 30 civarında. Aynı oran OECD ülkelerinde yüzde 5-8 kadar. Yani hasta olmakta ve acil servislere başvurmakta sadece Avrupa da değil dünyada birinciyiz.
Yüzde 43 “bedava” diyor
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Müdürlüğü tarafından geçen yıl, “Acil Sağlık Hizmetleri Değerlendirmesi” adı altında yapılan araştırma kapsamında 1005 kişiyle yüz yüze görüşülmüş. Çalışma ile; acil servislere başvuran hastaların yüzde 43’ünün kendilerini gerçekte acil görmedikleri, büyük çoğunluğun acile başvuruda katılım payı alınmamasını gerekçe gösterdikleri belirlenmiş.
Kaynak: Milliyet Güney
Etiketler: Acil sağlık hizmeti, SGK, acil servis, Sağlık Bakanlığı, triyaj uygulaması