Markanı sen seç
Türkiye’nin en değerli markaları listesi yayınlandı. 100 markanın değerlendirmeye alındığı araştırmada toplam marka değeri 3,9 milyar dolara yaklaşırken Türkiye’nin en değerli markası da önceki yıl olduğu gibi 2013’te de Türk Telekom oldu.
Marka değeri ne ifade ediyor?
Marka değeri ile piyasa değeri çoğu zaman birbirine karıştırılır. Piyasa değeri halka açık şirketlerin borsadaki yatırımcılar tarafından belirlenen değerini ifade ederken marka değer, satışlar içerinde markaya ait payı ifade eder. Bugün özellikle Amerika’daki şirketlerin marka değeri piyasa değerlerinin yarısına d kadar ulaşabiliyor. Marka değerini belirleyen en önemli unsur ise o markanın geleceğine dair beklentiler oluyor. Müşterilerin daha fazla tercih ettiği, daha fazla bedel ödemeyi kabul ettiği, sadakat gösterdiği ve çevresindeki insanlara tavsiye ettiği markaların değeri ise diğerlerine göre daha yüksek oluyor.
Uluslararası marka değerlendirme şirketi Brand Finance geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin En Değerli Markaları” listesini yayınladı. 8 yıldır bu araştırmayı yapan şirket aynı zamanda dünyada da benzer araştırmaları yapıyor.
Araştırmanın 2013 yılı sonuçlarına göre, değerleme yapılan 100 markanın toplam marka değerinin 30 milyar 849 milyon dolara ulaştığını görüyoruz. Türk Telekom, geçen yıl olduğu gibi bu yılda ilk sırada yer alıyor. 2 milyar dolar marka değerine sahip olan Türk Telekom’u Akbank ve Türk Hava Yolları takip ediyor. Listedeki ilk 20 şirketin çoğunun borsaya kote olduğunu da hatırlatmakta fayda var. İşte o şirketler:
1. Türk Telekom
Beş yıldır ilk sırada. Geçen yılla kıyaslandığında marka değeri 380 milyon dolar düşse de 2 milyar dolar ile hala Türkiye’nin marka değeri en yüksek şirketi.
2. Akbank
Geçen yıl da ikinci sırada yer alan Akbank’ın marka değeri de 2013’te 138 milyon dolarlık bir düşüş var. Akbank’ın marka değeri 1 milyar 983 milyon dolar.
3. Türk Hava Yolları
Geçen yıl dördüncü sırada yer alan Türk Hava Yolları’nın marka değeri 122 milyon dolar artarak 1 milyar 922 milyon dolara ulaştı.
4. İş Bankası
İş Bankası 2013 yılında bir basamak gerileyerek dördüncü sıraya yerleşirken marka değeri de 1 milyar 893 milyon dolar olarak gerçekleşti.
5. Arçelik
Arçelik de bir önceki yıla göre bir basamak gerileyerek beşinci sırada yer aldı. Arçelik’in marka değeri 1 milyar 616 milyon dolar.
6. Anadolu Efes
Anadolu Efes bu yılın en hızlı çıkış yapan şirketlerinden biri. Üç basamak birden yükselen Anadolu Efes’in marka değeri 1 milyar 366 milyon dolar.
7. Garanti Bankası
2012’de beşinci sırada yer alan Garanti Bankası bu yıl iki sıra birden gerilerken marka değeri de 1 milyar 364 milyon dolar olarak gerçekleşti.
8. Turkcell
Son birkaç yıldır yönetimsel sorunlar yaşayan ve Genel Kurul toplantısı yapamayan Turkcell bu olumsuz gelişmelere rağmen en yüksek marka değerine sahip olan şirketler arasında yer almayı başardı. Turkcell önceki yıla kıyasla bir basamak gerilese de1 milyar 343 milyon dolarlık marka değerine ulaştı.
9. BİM
Faaliyetlerine 1995 yılında sadece 21 mağazayla başlayan BİM aradan geçen 20 yılda 1 milyar 120 milyon dolarlık marka değeri ile Türkiye’nin en değerli şirketleri arasında yer almayı başardı.
10. Yapı Kredi
Yapı Kredi Bankası’nı bu yıl da aynı geçen yıl olduğu gibi onuncu sırada yer aldı. Bankanın marka değeri 1 milyar 99 milyon dolar.
11. Petrol Ofisi
Türkiye’nin en çok akaryakıt istasyonuna sahip şirketi olan Petrol Ofisi, 1 milyar 81 milyon dolarlık marka değeri ile on birinci sırada yer aldı.
12. Ziraat Bankası
Araştırmaya bu yıl dahil edilen Ziraat Bankası, Türkiye’nin en ücra köşesinde bile şubelere sahip. Bu gücün marka değerini de yansıdığını görüyoruz. Banka listeye 968 milyon dolarlık marka değeri ile on ikinci sıradan girdi.
13. Vakıfbank
Türkiye’nin en eski ve köklü kuruluşlarından olan Vakıfbank, 842 milyon dolarlık marka değerine sahip.
14. Enka
Özellikle yurt dışında yaptığı inşaat projeleri ile dikkat çeken Enka’nın marka değeri 792 milyon doları buluyor.
15. Ford
Koç Grubu’nun ortak olduğu Ford 2013’te 776 milyon dolarlık marka değeri ile geçen yılın iki basamak altında kaldı.
16. Halkbank
Geçen yıl sıkıntılı süreçler geçiren Halkbank dört sıra birden geriledi. Bankanın marka değeri 761 milyon dolara düştü.
17. Migros
1990’lı yıllarda Türkiye’nin en yüksek ciroya sahip zincir marketlerinden biri olan Migros, aradan geçen sürede irtifa kaybetse de marka değerini korumaya devam ediyor. Şirket, 610 milyon dolarlık marka değeri ile on yedinci sırada yer aldı.
18. Ülker
Türkiye’nin en köklü şirketlerinden biri olan Ülker, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da listenin on sekizinci sırasında yer aldı. Ülker’in marka değeri 564 milyon dolar
19 Finansbank
Yunanlılara satıldıktan sonra hızlı büyümesini sürdüren Finansbank, 457 milyon dolarlık marka değeri ile listenin on dokuzuncu sırasında yer aldı.
20. BSH Ev Aletleri
Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo gibi markaları bünyesinde bulunduran BSH, bu yıl iki basamak birden yükselirken marka değerini de 416 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Kaynak: Brand Finance