Meydanlar, Kızıl Meydan
Kızıl Meydan, 15. yüzyılda Kremlin Sarayı’nın duvarları tamamlandıktan sonra yapıldı. Adının “Kızıl” olması çevredeki ilk yapıların rengi ya da komünizm ile kırmızı renk arasındaki ilişkiden kaynaklanmıyor. İsim, Rus Dili’nde “kırmızı” anlamına gelen ancak arkeik olarak “güzel” anlamı da taşıyan sözcükten geliyor. Meydan, tarih boyunca birçok gösteriye, kutlamaya ev sahipliği yapmış. Ancak bir olay var ki, diğerlerini gölgede bırakmayı başardı.
28 Mayıs 1987’de Mathias Rust adlı Alman pilot Almanya’da başladığı yolculuğunu İskandinavya’ya da uğradıktan sonra Kızıl Meydan’a inerek sonlandırdı. Zamanın modası “dünya barışı adına” bir şeyler yapmaktı. Kendisi de bu eylemini dünya barışı adına yaptığını söyledi ancak 437 gün hapis yatmaktan kurtulamadı.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana meydanda çok fazla eylem yapılmıyor. 9 Mayıs 2010’da Almanların 2. Dünya Savaşı’nda silah bırakmalarının 65. yıldönümü şerefine düzenlenen gösteriyle birlikte Amerikan askerleri de Kızıl Meydan’a ayak bastı. Bu etkinlik, meydanın tarihindeki en büyük kutlama oldu.
Tarihin akışını değiştiren “Meydanlar”ı anlatmaya “Paris Meydanı (Berlin)” ile devam edeceğiz.