O kadar büyük ki
İnternetin kapsama alanı çok büyük bir hızla genişlerken, internet kullanıcısı olmayan birine rastlamak giderek zorlaşıyor. Bu konuda yapılan güncel araştırmalar küresel ölçekte internet kullanıcılarının sayısının çoktan 2,5 milyar kişiyi aştığını gösteriyor. Bu sayının sadece 12 yıl önce 500 milyon civarında olduğu düşünülürse internet teknolojisinin nasıl bir hızla büyüdüğünü tahmin etmek zor değil. Uzmanlar bu sayının 2020 yılında neredeyse iki katına çıkarak 5 milyara ulaşacağını tahmin ediyor.
Milyarlarca kullanıcı her gün bilgisayar, tablet ve telefon aracılığıyla internete bağlanırken devasa bir veri oluşturuyor. Sosyal mecrada yazılan her cümle, yüklenen video, şarkı ve fotoğraflar, internet sitelerinin kendi içerikleriyle birleşerek büyük bir evren yaratıyor.
İnternetin yaygınlaşmaya başladığı ilk yıllardan itibaren genişleyen bu evreni tanımlamak için kullanılan ölçü birimi ise “petabayt”. Oldukça büyük bir ölçüye denk düşen bir perabayt (PB), 220 binden fazla standart DVD’ye sığabilecek veriye eşdeğer. 1995 yılında bir PB olan internet verisi, 2000 yılına gelindiğinde yüz katına ulaştı. Bu öylesine büyük bir veri ki, standart 320 GB sabit sürücüler üst üste dizilse 100 PB veri Dubai’de bulunan dünyanın en yüksek binası Burç Halife’den daha yüksek olur.
Youtube ve Dailymotion gibi video sitelerinin henüz ikinci yılını yaşadığı 2007 yılına gelindiğinde küresel internet verisi 2000 yılı ölçülerinin 60 katına ulaştı. Bu tarihte tüm veriler standart DVD’lere depolanmaya kalkışılsa, yere dizilmiş bu DVD’ler Trans Sibirya demiryollarının yaklaşık 19 katı uzunluğunda olabilirdi.
Facebook’un 100 milyon kullanıcı barajını aştığı 2009 yılına girildiğinde ise küresel internet verisine dair ölçümler 14.414 PB’yi gösterdi. Bu ölçü, tüm verilerin kopyalanması için gereken standart DVD’lerin yan yana dizildiğinde Dünya’dan Ay’a kadar bir mesafeye uzanması anlamına geliyor.
Konuyla ilgili yapılan yakın zamanlı araştırmalar küresel internet verisinin 2015 yılına gelindiğinde, bin PB anlamına gelen exabyte (EB) birimiyle ölçüleceğini işaret ediyor. Gelecek yıllarda internet kullanıcılarının sayısının giderek artacağı göz önünde bulundurulursa, yakında var olan veriyi tanımlamak için yepyeni ölçü birimlerine ihtiyaç duyacağımıza benziyor.