Pazarlamacılar için 2017’nin dijital pazarlama trendleri
Pazarlama Uzmanı, Yazar, Gazeteci; İçerik Fabrikası yazarı Güventürk Görgülü çeşitli kaynaklardan, Pazarlama 3.0 için “2017 dijital pazarlama trendleri” üzerine bir çalışma derledi.
2017’de pazarlamacıların dikkat etmesi gereken dijital trendlerin içinde “sanal deneyim ekonomisi”nin önemli bir yer tuttuğunu belirten Görgülü, sanal gerçeklik ile pazarlamanın buluşma noktalarını şöyle aktarıyor:
“Sanal gerçeklik gözlükleri tüketiciler arasında henüz yeni yeni yaygınlaşıyor ancak pek çok insan perakende mağazalarda veya fuarlarda sanal gerçekliği deneyimleyebiliyor. 2017’de pek çok perakende noktasında sanal gerçeklik deneyimi sunulduğunu göreceğiz. Bu nedenle pazarlamacıların da hem anlatım hem sunum biçimleri, 2017’den başlayarak önemli bir değişim geçirecek. Tüketicileri etkileyecek hikayeler oluşturma, sanal deneyimler yaratma ve planlama ya da doğrudan ürün/hizmet sunumu için sanal gerçeklik daha fazla kullanılacak.”
2017 ve sonrasında pazarlamacılar için ikinci önemli trendin yapay zeka ve sanal sohbet deneyimi olduğunu belirten Güventürk Görgülü, Facebook Messenger, Google, Microsoft Skype gibi yaygın platformların kullandığı “chatbotların” gelişmesinin tüketicilerle yapılacak teke tek görüşmelerde daha yaratıcı uygulamaların geliştirilmesine olanak sağlayacağını belirtiyor ve 2017 dijital pazarlama trendleri için “Bitcoin” kavramını müjdeliyor. Görgülü’nün yazısına göre 2017 djital pazarlama trendlerinde içerik de hükmünü sürdürmeye devam ediyor:
“ Pazarlamacılar açısından dikkate alınması gereken bir başka güçlü trend ise son birkaç yıldır olduğu gibi içerikle pazarlamanın yükselişi olacak. 2017’de küresel ölçekte dijital mecralara yapılan harcamanın televizyona yapılan harcamayı geçeceği tahmin ediliyor. Bu da daha önce dikkat çektiğimiz gibi araya giren klasik reklam mecralarındaki gerilemenin devam etmesi anlamına geliyor.
Geçtiğimiz yıllarda “education” yani eğitim ile “entertainment” yani eğlenceyi birleştiren “edutainment” kavramıyla tanışmıştık. 2017’de ise “information” yani bilgi ile eğlenceyi biraraya getiren “Infotainment” kavramını sıkça duyacağız. Videonun daha fazla öne çıkacağını, dijital pazarlama mecraları arasında optimizasyonun daha fazla önem kazanacağını tahmin etmek zor değil. Pazarlamacılar için mobil dünyanın daha fazla dikkate alınması ve geri dönüş ölçümlemelerinin daha hassas hale gelmesi de elbette kaçınılmaz.
Pazarlama alanında çalışan ya da profesyonel yolu pazarlama çalışmaları ile kesişen herkesin mutlaka okuması gereken bu yazının tamamını yasal olarak indirmek için lütfen tıklayın.
YAYINA HAZIR, YASAL İÇERİĞİN İLK ADRESİ: İÇERİK FABRİKASI
İçerik Fabrikası, Türkiye’nin ilk ve tek, “yayına alınmaya hazır” ve “yasal” içerik satış platformudur. Hazır İçerik’ten kastımız şu: Kullanıcıların başlık, spot ve giriş kısmını görebildiği, ödemelerini yapar yapmaz satın alım gerçekleştirebilecekleri ve hemen yayınlayabilecekleri içeriklerdir. Aylık düzenli ya da ihtiyacınız olan sürede/sürelerde de istediğiniz içeriği talep edebilirsiniz.
İçerik Fabrikası’nda 100’den fazla yazar, binlerce içerik, onlarca fotoğrafçı, yaratıcı editör, tasarımcı ve uygulamacı yer alır. İç ve dış müşterilerine ulaşmak isteyen kurumlar özel olarak hazırlanmış içeriği, istedikleri konu, format ve tasarımda bu platformdan temin edebilirler. İçerik Fabrikası’nda aradığınız içerik yoksa ayrıca ısmarlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra istediğiniz temada, röportaj siparişi de verebilirsiniz. Talep formunu doldurmanız yeterli… Hazır ve özel yazı siparişlerinizin yanı sıra editör ve yazar havuzundan da talepte bulunabilirsiniz. Editörlerimiz sizin için uzaktan ya da belirli süreli olarak kurumunuzda hizmet verebilir.
YAZAR HAKKINDA
2007’den bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde tam zamanlı olarak ders veren Güventürk Görgülü, kurucu ortağı olduğu Portakal Pazarlama Danışmanlığı’nda proje danışmanlığı görevini 2000 yılından beri sürdürüyor. Dünya Gazetesi’nde cuma günleri yayınlanan “Pazarlama 3.0” adlı köşesindeki yazılarına da 2006’dan beri devam ediyor. Yazdığı alanlar; iletişim, pazarlama, ekonomi.
YAZARIN DİĞER YAZILARINDAN
- Önümüzdeki 10 yılın fırsat ve tehditleri
- Liderlik için gereken 6 sosyal medya becerisi
- 2020 sonrasına ileri sarma
- Stratejinizi test edecek 10 soru
BENZER YAZILAR
– 7 saniyede müşteri yakalamak