Yasak ve Yalan… Her Devirde Ağız Sulandırıyor, Kaybettiriyor!
Yasaklar ve yalanlar kurum sözcülerinin ayaklarına dolanan iki baş belası. Günün/haftanın/ayın ya da yılın/yılların sonunda pek yönetilemeyen bir sürecin ateşleyicileri… Bilgiyi yasaklamak, gizli tutmaya çalışmak, yalan söylemek, eğer kamuyu ilgilendiren bir konu ise hem etik değil, hem de bu yönteme başvuranın büyük çoğunlukla dezavantajlı çıktığı bir mesele.
Bilginin medyadan, kamuoyundan yasaklarla gizlenmeye çalışılması; aslında pek de kimsenin umurunda olmayan olayların birden trend topic haline gelmesine neden oluyor. Bunun bir de ismi var: “Streisand Etkisi”. Konunun özünü, hikayesiyle madde madde anlatmaya çalışalım:
· ABD’li bir fotoğrafçı yalı erozyonuna dikkat çekmek için 2004 yılında Malibu sahilini kuşbakışı fotoğraflar.
· Çektiği fotoğrafları Pictopia.com adlı sitede yayınlar.
· ABD’li şarkıcı, oyuncu, yönetmen Barbra Streisand, bu fotoğraflar arasında kendi evini de görür.
· Fotoğrafların kaldırılması için Mahremiyetinin ihlal edildiğini gerekçe göstererek 50 milyon Dolarlık dava açar.
· Oysaki o güne kadar fotoğraflar sadece 6 kez indirilmiştir ki bunlardan ikisi Streisand’in avukatına aittir.
· Dava kamuoyunda duyulmaya başlayınca fotoğraflar 420.000’in üzerinde görüntüleme sayısına ulaşır.
· Techdirt blog’unda bu durumu dile getiren Mike Masnick, sansürlemenin ve yasaklamanın yarattığı ters etkiyi anlatırken bu olaya atıfta bulunur ve bir de isim verir: “Streisand Etkisi”
ABD vatandaşlarına günde 4 doz yalan
Yalan da bazı gizli saklı konuların üzerine perde çekmek için kullanılan insanlık tarihinin “en ilkel” yöntemlerinden biri olsa gerek. Başkanlık kampanyasında söyledikleriyle şaşırtmaya başlayan ve göreve geldiğinden bu yana hız kesmeyen ABD Başkanı Trump, bu yönteme sık başvuruyor gibi… Washington Post gazetesinin verilerine göre, Donald Trump, başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana 133 defa yalan ve yanlış bilgi verdi. Trump göçmen konusunda tam 24 kez yalan ve yanlış bilgiye başvurdu. Ayrıca Başkan özgeçmişi hakkında 18 kez yalan ve yanlış bilgi vermiş. İstihdam konusunda da tam 17 kez kamuoyunu yanıltmaya çalışmış. Trump’ın, Twitter’daki hesabından ise 34 defa yalan ve yanlış bilgi paylaştığı ortaya çıktı.
Yasaklardan söz etmişken, İçerik Fabrikası’ndan meraklısına Yasaklar dosyası. Bir takım yasaklara maruz kalmış/kalan bireyler olarak dünden bugüne bu coğrafyada neler yasakmış bilelim, öğrenelim, anlatalım istedik. YASAKLAR dosyasını yasal olarak indirmek için tıklayın.