Yuvaya dönüş
Teknoloji milyonların evden çalışmasının önünü açarken Yahoo gibi bazı internet şirketlerinin bunu engellemeye çalışması eski bir tartışmayı yeniden alevlendirdi.
Yahoo CEO’su Marissa Mayer’in çalışanlarına elektronik posta gönderdi. Mailde özetle, “Home Office” çalışanlar haziran ayına kadar masalarının başında olsun, yuvaya dönsün deniyordu. Bu çağrı geleneksel bir şirket yöneticisi tarafında yapılsa dikkat çekmeyecekti ama Yahoo gibi teknoloji devi ve geleceği temsil eden bir internet şirketinden ve yetmezmiş gibi onun Google’dan transfer olan yöneticisinden gelince, işin rengi değişti. Rivayet o ki, çok özendirilen evden çalışma metodunun, Yahoo cephesinde hız ve kaliteyi düşürdüğü anlaşılmış.
Karar şirket çalışanları tarafından hoş karşılanmadı. Sosyal paylaşım sitelerinde Mayer’in uygulamasına eleştiri yağdı. Tartışmaya bazı işadamlarının da katılması ortaya ilginç bir tablo çıkardı. Örneğin birçok büyük şirketin sahibi olan Virgin Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Richard Branson, kişisel bloğunda “Bu bir geri adım gibi görünüyor. Üstelik mobil çalışma koşullarının hiç olmadığı kadar iyi ve etkili olduğu bir dönemde” diyerek tavrını ortaya koydu.
Kararın aksine evden çalışma taraftarlarının sayısı hızla artıyor. Ipsos’un 2012’de, 24 ülkede gerçekleştirdiği 11 bin çalışanı kapsayan anket de bunu doğruluyor. Ankete katılanların beşte biri işyerlerine sık sık online bağlandıklarını belirtirken yüzde 7’si de her gün evde çalıştıklarını ifade ediyorlar. Ipsos, evden çalışma yönteminin gelişmekte olan ülkelerde çok daha yaygın olduğunu belirtiyor. Fakat gelişmiş ülkelerde de bu eğilim giderek güçleniyor. ABD İstatistik Bürosu’nun 2012 eylül ayında yayınladığı verilere göre 2005 yılında yüzde 3,6 olan evden çalışma oranı, 2010 yılında yüzde 4,3’e yükselmiş bulunuyor. Büro ayrıca, aynı zaman diliminde bilgisayar, mühendislik ve bilim ile ilgili alanlarda evden çalışma oranının yüzde 70 arttığını belirtiyor.
Yahoo neden böyle bir yola başvurdu acaba? Şirket içinden sızan bilgiler evden çalışanların sayısının artmasının özellikle yeni fikirlerin oluşmasını engellediğini gösteriyor. Ancak Facebook gibi birçok inovatif şirketin böyle bir şikâyeti olmaması kafalarda soru işaretlerine yol açıyor. Pekin Üniversitesi tarafından çağrı merkezleri üzerine yapılan bir çalışmada da farklı sonuçlara ulaşıldığı görülüyor. Bu çalışmada çağrı merkezi; biri evde, biri de ofiste çalışan iki takıma bölünüyor. Belirlenen süre sonunda evde çalışanların yüzde 13 daha verimli ve mesleki tatminlerinin de daha yüksek olduğu tespit ediliyor…
“Home Office” olarak tanımlanan evden çalışma yöntemi ile ilgili tartışmalar belli ki sürecek. Yöntemin daha çok bilişim, iletişim, medya ve Ar-Ge alanlarında yaygın olduğu görülüyor. Ekip ruhu gerektiren işlerde, evden çalışmanın negatif etkileri görülürken bireysel olarak yapılabilecek işlerde performansın arttığı anlaşılıyor. Gelecekte radikal ayırımlar yerine karma modellerin daha yaygın bir şekilde kullanılacağı söyleniyor. (Kaynak: The Economist)