2023 Medya ve Gazetecilik Trendleri
2023’de medya neye benzeyecek? Reuters Enstitüsü tarafından yapılan son araştırmadan hareketle genel durumu özetleyelim. Tek cümleyle ifade etmek gerekirse medyanın başta ekonomi olmak üzere görünümü parlak değil, hatta bayağı karamsar. Medyadan beklenti ise pespembe. Ekonomik krizle takipçi arasına sıkışan yayıncılar “pembe gönlüm sende” sloganına yapışmış ayakta ve hayatta kalmaya çalışıyor. Pembe modası beni korkutuyor. Bu işin suyunun çıkmasını istemiyorum. Çünkü pembe çıkışımız. Bunu da sulandırmalarına izin vermeyelim, sorumlu okur ve izleyen olmaya gayret gösterelim. Lütfen!
KISACA EKONOMİSİ
Küresel ekonomik kriz medyayı bu kez şiddetli etkiledi. Medya gelirleri düşüyor, maliyetler artıyor, reklam veren ilgi kaybı yaşıyor, abonelik çözülüyor. Yayın dünyasının bugüne kadar bel bağlamış olduğu klasik gelir yapısı artık yok. Yayıncıların umudu içerik lisanslaması.
GENEL AHVAL
Gazeteciliğin temposu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, küresel ısınmanın etkileri ve durmayan COVID korkusu, dünyanın her yerindeki belirsizlik yüzünden artıyor. Ama iç karartan gündem okuru haberden uzaklaştırıyor. Okur, izleyen, dinleyen her ne şekilde medyayı takip ediyorsa, umut, ilham ve fayda arıyor. Bulamayınca haberle bağını koparıyor. İleri yaştaki takipçiler bile Facebook ve Twitter gibi birinci nesil sosyal ağlardan sıkılmış görünüyor. Genç kullanıcılar TikTok gibi yeni ağlara göç ediyor. Öfke uyandıran haberlerden toplumsal fayda içeriklerine vurgu yapan haberlere kayış var. İnsan merkezli haberler prim yapıyor. Sosyal medyada “zararlı” içeriği kısıtlama düzenlemeleri haberciliği zorlaştırıyor.
PLATFORM BAROMETRESİ
Yayıncılar hangi platformlara ilgi duyuyor diyecek olursak, Reuters gelir barometresi yapmış, 2023 şöyle olacak; Facebook (-30), Twitter (-28), TikTok (+63), Instagram (+50), YouTube (+47). Yayıncılar, podcast’lere ve dijital sese (%72) ve e-posta haber bültenlerine (%69) daha fazla kaynak ayıracaklarını söylüyor. Dijital video formatlarına yatırım (%67) arttı. Yalnızca %4’ü, metaverse’e yatırım öngörüyor. Metaverse şimdilik yayıncıların iştahını kabartmıyor.
KOMİK BİLE DEĞİL
Elon Musk’ın medyaya bomba gibi düştüğü, Twitter’ı zayıflattığı, bu haliyle Twitter’ın gazeteciliğin geleceğini olumsuz etkilediği düşüncesi hakim. Musk’ın bir sonraki hamlesini tahmin etmek imkansız olsa da CEO olarak kalmayacağı, Twitter’ın sahiplik değişikliğine gidebileceği öngörülüyor. Bu durumda LinkedIn (%42) en popüler alternatif, Mastodon (%10) ve Facebook (%7) mücadele ediyor.
Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.