Güvenin Sırrı İletişimde
Küçücük bir dikkatsizlik çok büyük sorunlara sebep olabilir. İnsan ilişkileri sürekli özen gerektiriyor. Oysa dünyanın dört bir yanında talihsiz iletişim kazaları yaşanmaya devam ediyor.
Kimi zaman kurumsal bir kimlik altında kimi zaman özel yaşantımızda iletişimde yaşanan sorunların temelinde insan ilişkilerimize gereken özeni göstermememiz yatabiliyor. Dünyanın pek çok yerinde yaşanan iletişim kazaları bu özensizliğin bir örneği olabilir. Yaşanan bu kötü deneyimler, herkesin ders çıkarması gereken birer olay olma özelliğini koruyor. Kimi zaman canlı yayın kazaları, kimi zaman dikkate alınmayan şikayetler, kimi zaman kötü bir izlenimin sosyal medyada paylaşılması kurumsal ya da özel anlamda başımızı derde sokabilir… Ancak hataların üzerinde titizlikle durulması da iletişim sayesinde güven kazanmanın bir örneği olabilir. gelin tarihten yaşanmış örneklerle konuya bakalım.
Sonsuz mail trafiği
Kısa bir süre önce sağda solda bir mobilya şirketinin azizliğine uğramış müşteri e-maili dolaşıyordu. şirket, siparişi 28 günde teslim etme sözü vermiş, 74 günde göndermiş. Üstelik eksik, hatalı, yanlış bir şekilde. Müşteri karşı tarafta bir türlü muhatap bulamamış. Sonunda başından geçenleri dile getirmek için kağıt, kalem yerine tuşlara sarılmış. Tüm süreci kendi yorumuyla anlatmış. Mesajı alan ve aynı tecrübeyi yaşayan bir başka tüketici ise yememiş içmemiş dost, ahbap, tanıdık tanımadık kişilerden oluşan 1850 kişilik bir veri bankasına mesajı yollamış. Buna ölümlerden ölüm beğenmek de denebilir…
Hırsıza yol göstermek
Türkiye’de yerel bir futbol karşılaşması sonrasında olaylar çıkıyor. CNN uluslararası yayınında bu görüntülere yer veriyor. Muhabir takım formaları ve şapkalarıyla taraftar kimliği taşıyan ve ellerinde döner bıçağı ile dolaşan insanlara soruyor: “Neden normal bir boyuttaki kesici alet değil de, uzunluğu bir metreyi aşan döner bıçağı kullanıyorsunuz?” Taraftar yanıt veriyor: “Döner bıçağının ucu sivri olmadığı için cezası daha az…” Görüntüler CNN kameraları aracılığıyla tüm dünyaya ulaşıyor.
Bedava tatil fırsatı
Olay Kasım 2001’de geçti. Bir ilaç firması belli bir dönem içinde, belli bir sayıda ilacını yazan doktorları Rusya’da bir tatil merkezine ücretsiz olarak götürecek, yedirecek ve içirecekti. Bu garip alışverişi öğrenen gazeteler, haberi birinci sayfadan verdi. Televizyonlar günlerce konunun üzerinde durdu. İlaç şirketinin ipliği pazara çıktı. Promosyon neticesinde satış kotaları tutturuldu tutturulmasına da, tüm Tabip Odaları, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ve benzeri kurumların organlarında günlerce tartışıldı. Her bir tartışma firmanın adı ile yapılıyor ve konu etik boyutta sorgulanıyordu.
Güven kazanma yöntemleri
Bir büyük otomotiv firması, 1994 yılında piyasaya sürdüğü yeni modelinde yüz milyonda bir gerçekleşme olasılığı olan bir üretim hatası haberiyle sarsıldı. Haber çıkar çıkmaz basın toplantısı yapıldı. Aynı bilgi tüm bayilere ve servislere ulaştırıldı. Otomobilin benzin kapaklarına takılacak 60 feniklik bir kauçuk parçalar yurt dışından getirildi, 48 saat sonra ikinci basın toplantısında otomobillerin üzerine takılarak gösterildi ve tüm otomobil sahipleri, “bir kahve içmek üzere” bayilere davet edildi. Ölçümlerde sorunlu modele duyulan güvenin yüzde 17 oranında arttığı saptandı.